Манолова: Изправи се.БГ ще решава проблемите на обикновените хора - 24novini.bg

Манолова: Изправи се.БГ ще решава проблемите на обикновените хора

Мая Манолова категорично заяв, че гражданската платформа няма да прераства в политическа партия. Мая Манолова категорично заяв, че гражданската платформа няма да прераства в политическа партия.
07.12.2019 | 14:43
(0 гласа)

"Изправи се, България" е гражданска платформа, която ще решава проблемите и казусите на обикновените хора и ще отстоява демократичните ценности. В гражданската платформа са хората, които одобряваха работата ми като омбудсман и които смятат, че каузите, зад които седяхме, трябва да продължат. 

 

 

Това заяви Мая Манолова в ефира на БНТ вчера по повод обявения от нея проект - гражданската платформа Изправи се.БГ.

Тя беше категорична, че „Изправи се.БГ няма да прерасне в партия, но ще се занимава с политика“,

като поясни, че политика са и доходите, и здравеопазването, и гражданските права, и честните избори, с които проектът й ще се занимава.

„Като гражданска организация ще имаме много повече възможности за граждански натиск и действия“,

каза също Манолова.

Мая Манолова заяви, че финансирането на проекта е като това на предизборната й кампания - с лични средства от нея и учредителите, както и дарения от граждани. 

"Днес обявихме сайта на проекта и там има платформа за онлайн дарения, така че всеки, който иска да подкрепи каузата, да може да го направи“, обясни тя.

Манолова уточни, че към гражданската платформа се очаква

да се присъединят на мрежови принцип и други членове – неправителствени организации, граждански сдружения, инициативни комитети, съсловни и браншови организации, синдикати.

„Всеки един от тези субекти ще запази своята самостоятелност, но ще обединим нашите усилия, когато има кауза или проблем, който трябва да бъде решен“, заяви още тя.

Манолова добави, че предизвикателството пред гражданската платформа ще е да се създаде пространство за дискусии, за обмен на мнения, за позиции на хора, независимо дали считат себе си за леви, десни, центристи, „зелени“ и други.

На въпрос за напускането й от поста омбудсман, тя заяви, че е можела да си стои на високата позиция с привилегии, но нямало да бъде честно спрямо гражданите.

„Решението ми беше съвсем доброволно и осъзнато. Можех да седя на високата публична позиция с всички съпътстващи я привилегии, но осъзнах, че това няма да е честно спрямо гражданите, защото каузите, които са в техен интерес, бяха спирани от властта“, заяви Манолова и добави, че доказателство за това е решението на Правната комисия в парламента от миналата седмица по отношение на законопроекта за изменение и допълнение на ГПК за ограничаване на свръх привилегиите на банките в съдебната фаза.

Припомняме, че тогава не беше прието нейното предложение, внесено в качеството й на омбудсман, за спиране на принудителното изпълнение върху имуществото на длъжника до постановяване на съдебно решение за съществуването и размера на дълга.

Тя заяви, че първата победа на Изправи се.БГ е становището по отношение на проекта на Закона за земеделските земи, чието приемане правителството обяви, че отлага с една година.

По думите й той ощетява дребните земеделски производители и дребните собственици на земя, които са над 3 млн. души, а със закона се защитават интересите на едрите земеделски собственици.

Според нея в законопроекта се предвижда не комасация, а уедряване насила, чрез административни мерки, чрез отношение на власт и подчинение.

„Тоест, чрез административен акт, който не може да се обжалва, да се приобщят малките масиви към големите“, обясни Манолова.

Относно проблемите на гражданите с „Топлофикация“, тя заяви, че „въпросите по тази тема трябва да се зададат на Столичната община и на столичния кмет“.

„Безхаберието е на тези, които управляват София. Политическият чадър, който Столичният общински съвет е сложил над „Топлофикация“, доведе до 800 млн. лева дълг на дружеството, който ще се събере от столичани“, заяви още Манолова.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...