Румен Радев: Водната криза в Перник засяга хиляди българи - 24novini.bg

Румен Радев: Водната криза в Перник засяга хиляди българи

05.12.2019 | 23:20
(0 гласа)

Имаме криза във водния сектор. Водоснабдяването на Перник засяга хиляди българи от цялата страна. 

 

 

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като свика спешна среща в сградата на президентството заради безводието.

Той се срещна с четирима министри - екоминистъра Нено Димов, на икономиката Емил Караниколов, здравния мистър Кирил Ананиев и регионалният министър Петя Аврамова. 

Целта на срещата беше да се намерят отговори на въпросите кога и как ще бъде преодоляна водната криза в страната.

„ Какви са спешните предприети мерки за решаване на кризата в Перник и на други места и кога очаквате да бъде възстановен нормалният режим на водоснабдяване. На второ място – има ли здравословни рискове”, попита президентът и получи обяснение как се е стигнало до тук.

По думите на Петя Аврамов апромените в климата през последните години водят до аномалии, с които сега се сблъскваме - засушаване или продължителни обилни валежи, които водят до наводнения. 

„Тази година е същата като предишните, така че според мен сушата не трябва да се търси като причина , довела до сегашното състояние при положение , че говорим за дългосрочна стратегическа политика”, отвърна Радев.

По време на срещата не бе даден отговор кога ще бъде прекратен водният режим. От министерствата съобщиха, че се работи за подобряване на водната инфраструктура. 

„Основният ресурс , който се предвижда по европейското финансиране, е свързан с подобряване на ВиК системите. Водата за питейни нужди би трябвало да се използва само там, където няма възможност за цели, различни от питейните цели”, обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов. Миналата година са били отпуснати 500 милиона лева за ремонти на язовири.

„Към момента имаме 418 язовира, които се нуждаят от ремонт. Започнати са ремонтни дейности – за момента са 10 язовира, до края на тази година трябва да се стартират още две”, добави министърът на икономиката Емил Караниколов.

Въпреки водната криза, от здравното министерство увериха, че на този етап няма опасност от разпространение на зарази.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...