Джеймс Пардю: България е пропита с корупция, далеч е от отмяна на визите - 24novini.bg

Джеймс Пардю: България е пропита с корупция, далеч е от отмяна на визите

Джеймс Пардю заяви, че България е пропита с корупция и е далеч от отпадането на американските визи Джеймс Пардю заяви, че България е пропита с корупция и е далеч от отпадането на американските визи Архив
01.12.2019 | 10:00
(0 гласа)

България продължава да е пропита с корупция. България има много да наваксва. Далече е от отмяната на визите. 

 

 

Това заяви Джеймс Пардю в пред БНР, посланик на САЩ в България 2002-2005 година, във връзка със срещата на премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом и евентуалното отпадане на американските визи за българите.

Той обяснява, че според него"дипломацията е нещо повече от това да се изтъква непрекъснато положителен имидж на определена страна."

По думите му, когато има проблеми, те трябва да се решават. 

"Трябва да се изговарят прямо и честно. Независимо от критиките ми, аз много обичам България, народа ѝ, историята, културата, характера ѝ", допълва той и заяви, че отправя тези критики, защото иска България да е по-добро място.

"За мен България е чудесна и с голямо бъдеще пред себе си като демократична страна. Смятам, че

България още е в процес на преход и че това може да отнеме още години. Но тя продължава да е пропита с корупция",

заявява още Пардю.

Той изрази особено притеснение от липсата на свобода на медиите. 

"Положението не беше перфектно, когато бях у вас. Но все пак имаше конкуренция и правителствените представители се държаха отговорно. Не се стигаше до съдебни дела, но поне корупцията излизаше наяве. Това вече го няма. Медиите са подчинени. Аз просто го изговарям гласно и ще продължавам да го правя, ако е необходимо", категоричен е дипломатът. 

"Корупцията е най-голямата заплаха за демокрацията и България има много да наваксва. Бих искал САЩ и Европейския съюз да влияят повече на България за решаване на тези сериозни проблеми", коментира още той. 

"Във всяка страна има някакво ниво на корупция. Но в повечето развити демокрации държавници се пращат в затвора или поне се уволняват. Дори в администрацията на Доналд Тръмп вече няколко ръководители бяха освободени от постовете им за поведение, което може и да е свързано с корупция. Петима или шестима от най-близките му хора са вече в затвора или очакват присъди. В България това рядко се случва", обяснява Пардю.

Според него в момента България е еднопартийна държава, в която няма ефективна опозиция.

Пардю е разочарован през 2004 и 2005 г., че ЕС не използва позицията си, за да постигне голям напредък в България в битката срещу корупцията. "Ако бяха по-твърди по този въпрос, България щеше да е много по-напреднала в развитието си. Защото корупцията пречи на икономическото развитие, гони младите хора от страната, какви ли не проблеми създава."

Бившият американски посланик е категоричен, че България е далеч от отмяната на визите.

"България е далеч от отмяна на визите, тъкмо заради проблемите, за които говоря. Решението ще бъде съобразно критериите. Същевременно ще е и политическо. Но ако се върнете чак до 2000 година, ще видите, че всички президенти оттогава са казвали, че ще разгледат въпроса", обяснява той.

Пардю смята, че САЩ са изпратили "много способен дипломат за свой посланик в София."

"Според мен България има голям късмет, че посланик Херо Мустафа е в София. Тя има огромен дипломатически опит. Работила е на някои много трудни места", подчерта той.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...