От БСП искат съдът да упражнява контрол над прокуратурата (видео) - 24novini.bg

От БСП искат съдът да упражнява контрол над прокуратурата (видео)

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че с промените в НПК ще се създаде чувство за справедливост. 24новини
29.11.2019 | 12:00
(0 гласа)

БСП внесе в деловодството на парламента промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се налага съдебен контрол върху актовете на прокуратурата.

 

 

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в Народното събрание днес.

Внасяме промени в НПК, с които предлагаме да се наложи контрол върху безконтролните актове на прокуратурата, заяви Нинова.

По думите й от много време в българското общество се води дискусия за промени в съдебната власт, за правомощията на прокуртаурата и на главния прокурор.

"Ще дадем пример за това с отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство. Това означава, че ако някой подаде сигнал до прокуратурата и тя откаже да орбазува досъдебно производство, по каквито и да е причини, процесът приключва и остава затворен при главния прокурор и в прокуратурата. Това създава чувство за несправедливост в хората и възможност за произвол", допълни Нинова. 

Тя уточни, че "предложението е контролът да се упражнява от съда."

"Така, който е подал сигнал и не е получил, според него, адекватен отговор може да обжалва действията на прокуратурата пред съда.  Съдът може да потвърди решението на прокуратурата или да отмени и да върне обратно решението", обясни още лидерът  на БСП и допълни, че "това е възможност чрез закона да се създаде рамка, в която да не се допускат произволни действия и ще се възстанови чуството за справедливост. 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...