Гешев: Не съм Левски! Политиците да не ме ползват за реклама (видео) - 24novini.bg

Гешев: Не съм Левски! Политиците да не ме ползват за реклама (видео)

Иван Гешев излезе от президентството с подписан указ за главен прокурор 24новини.бг/ Мария Йорданова
26.11.2019 | 12:50
(0 гласа)

Всички, които нарушават закона, да се притесняват. Така е във всяка демократична държава. За мен критерият е всички български прокурори, следователи и съдебни служители да следват принципа дали се нарушава законът. Другото са си ваши интерпретации.

 

 

Това каза в изявление за медиите пред президентството Иван Гешев, минути след като президентът Румен Радев подписа указа за неговото назначаване за главен прокурор.

Главният прокурор не е пощенска кутия да приема сигнали от политици. Аз разбирам политическите цели, но сигналът трябва да се внася до компетентната прокуратура, а не да се използва гавният прокурор за пощенска кутия и за политическа реклама, каза още Гешев.

Президентът обяви, че започва консултации за промяна на Конституцията, повече не е казал, отговори Гешев на въпрос какво в Основния закон на страната трябва да се промени във връзка с работата на прокуратурата. Според него прокуратурата е отчетна, но има проблеми, които трябва да се решат и които Гешев не отрече.

Главният прокурор не решава всички въпроси и не е недосегаем. Ще развенчая мита, който се изгражда с политическа цел: че главният прокурор е безотговорен, че контролира всичко, че от него зависи всичко, посочи още Гешев и добави, че това е политика, която се прави от "един политико-олигархичен кръг, който изгражда идеологията си, включително и партиите от този кръг, върху това внушение.  Това не е вярно - главният прокурор не е всевластна фигура", подчерта Гешев.

Досега прокуратурата вероятно не е била достатъчно активна да развенчае този мит, коментира още той и посочи, че в прокуратурата има проблеми, които той има намерение да решава. Не сме безгрешни, но не сме обаче и ние виновните за всичко.

Борбата с престъпността зависи от провоохранителните органи, съда и прокуратурата. Всички да си вършат работата в рамките на своята компетентност. Не може една структура да се обвинява за цяла неработеща система, каза още Гешев.

Не съм работил селективно по делото КТБ - нито аз, нито колегите ми, каза Гешев.

Искате да извадите нещо негативно на преден план, каза още Гешев на въпроси на журналистите за конкретни казуси и отказа да ги коментира. Няма да коментирам конкретни досъдебни производства, по всички се работи независимо дали ви е известно или не и дали сте доволни или не, каза той още на журналистите.

Един от любимите ми национални герои е Левски, няма как някой да е като Левски, но не се смятам за Левски, подчерта още той в отговор на въпрос.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...