Джеймс Пардю: Тръмп и Борисов имат агресивно поведение към медиите - 24novini.bg

Джеймс Пардю: Тръмп и Борисов имат агресивно поведение към медиите

Джеймс Пардю с остра критика към медийната среда в България. Джеймс Пардю с остра критика към медийната среда в България. Архив
25.11.2019 | 12:00
(0 гласа)

Американският президент Доналд Тръмп има агресивнои поведение към критичните медии. Борисов също и едва ли двамата ще пбсъждат тези проблеми при срещата си. 

 

 

Това заявява бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю в материал, публикуван в изданието “The Hill”. Статията е отпечатана дни преди първата среща на американския президент Доналд Тръмп с министър-председателя Бойко Борисов.

"През 2002 г. националната преса в България бе собственост на големи интернационални компании, беше относително независима и понякога агресивна в отразяването на грешките на правителството. Днес независимите международни медийни групировки ги няма, заместени са от местни олигарси и "бизнесмени", които използват медиите, за да влияят на правителството и съдебната система", пише той.

Според него днес България е "заразена от широкомащабна корупция", а медийната среда е силно влошена. 

"Всичко това се случва на фона на 10-годишно управление на Борисов, което няма сериозна опозиция", подчертава Пардю.

Той допълва, че "един човек - депутатът Делян Пеевски, е главната фигура в частните български медии днес. Твърди се, че притежава 80 на сто от пазара, включтелно и голям дял от разпространението на печата в страната.”

Според Пардю

финансирането за местния контрол върху медиите в България е доста неясно, а Пеевски и шепа друга олигарси притежават и контролират големи "частни" всекидневници и телевизионни канали в България. 

"Пеевски и сподвижниците му използват медиите, за да подкрепят съществуващата политическа властова структура, която пък защитава тях. Техните медии дискредитират независими журналисти, политически опоненти, бизнес конкуренти и атакуват неправителствени организации и активисти, които настояват за върховенство на закона, свобода на медиите и защита на човешките права", добавя дипломатът.

Пардю подчертава, че медиите в България изпитват финансови затруднения, а премиерът и правителството използват еврофондове, за да ги направят зависими. Според него журналистите в България са често сплашвани, а има голяма автоцензура.

"Резултатът от потискането на независимата преса в България е изкривяване на медийния сектор, подкопаване на общественото доверие в медиите и създаване на национална политическа среда, в която от правителството и престъпността не се търси отговорност, няма и сериозна опозиция на настоящото правителство", посочва дипломатът.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...