Манолова: За безплатни детски градини и ясли са нужни 66 млн. лв. в Бюджет 2020 - 24novini.bg

Манолова: За безплатни детски градини и ясли са нужни 66 млн. лв. в Бюджет 2020

"Отчетеният излишък за деветмесечието е около 2 млрд. лв., по данни на правителството. Тоест, осигуряването на 66 млн. лева за децата е напълно възможно", уточнява Манолова в позицията си.  "Отчетеният излишък за деветмесечието е около 2 млрд. лв., по данни на правителството. Тоест, осигуряването на 66 млн. лева за децата е напълно възможно", уточнява Манолова в позицията си.  Архив
17.11.2019 | 17:19
(0 гласа)

За да отпаднат напълно таксите за детски градини и ясли на всички деца у нас е нужно в бюджета за 2020 г. да бъде заложена сумата от 66 млн. лева.

 

 

Това заяви в своя позиция Мая Манолова по повод предложението на управляващата коалиция таксите за детски градини и ясли на социално слабите семейства да се поемат от държавата.

"Отчетеният излишък за деветмесечието е около 2 млрд. лв., по данни на правителството. Тоест, осигуряването на 66 млн. лева за децата е напълно възможно", уточнява Манолова в позицията си. 

Според Манолова не само социално слабите деца, но всички български деца в тази възраст следва да бъдат освободени от такси.

"Всяко дете има право на образование, но не всеки родител може да си го позволи", допълва тя и

напомня, че голяма част от родителите не могат да плащат такси поради ниски доходи. 

По думите на Манолова, деца, непосещавали детски заведения, след това по-лесно отпадат от училище, а инвестициите в ранно детско развитие имат най-висока възвръщаемост.

"Осигуряването на таксите за ясли и градини от бюджета би било стимул за подобряване на раждаемостта на фона на демографската криза",

аргументира се тя.

Според нея проблемът в столицата и в някои от другите големи градове е в липсата на достатъчно места в детските градини и ясли.

"За София са нужни 35 нови детски градини за чакащите 7 000 деца. Това би струвало около 70 млн. лв. само в столицата", посочва Манолова.

По думите й, в момента в проекта на бюджета за 2020 г., в чл.101, са предвидени до 70 млн. лв. за изграждане и реконструкция на детски ясли, градини и училища в цялата страна, които средства очевидно няма да са достатъчни за решаване на проблема през 2020 г.

"Затова смятам за справедливо, предвидената в чл.101 сума за 2020 г. от до 70 млн. лева да бъде увеличена на до 100 млн. лв.", обосновава се още Манолова.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...