Соломон Паси: Тръмп да купи "Белене" и да снима филм в "Бояна" - 24novini.bg

Соломон Паси: Тръмп да купи "Белене" и да снима филм в "Бояна"

Соломон Паси заяви България да продаде на Тръмп  АЕЦ "Белене" и да го покани да снима филм в "Бояна" Соломон Паси заяви България да продаде на Тръмп АЕЦ "Белене" и да го покани да снима филм в "Бояна"
17.11.2019 | 17:59
(0 гласа)

"Протоколът е инструмент на дипломацията. Има неподражаеми протоколи и такъв е този на Бойко Борисов, който е непостижим и уникален. Така бившият външен министър Соломон Паси коментира пред bTV нетрадиционния начин, по който премиерът запозна новата американска посланичка у нас Херо Мустафа с особеностите на българската природа, археология и душевност.

 

 

"Протоколът е нещо като котката - няма значение дали е черна, или бяла, а е важното да лови мишки.

Целият този протокол, който видяхме, е адресиран към визитата на премиера в Белия дом на 25 ноември. Да видим с какви мишки ще се върне от там", каза Паси.

Според него, след като посланичката не е реагирала, няма преминаване на границата.

"Американците също имат президент с нетрадиционен протокол, така че те са свикнали на подобна свобода. Нека да видим какво ще се случи в Америка - дали това ще бъде визита със снимка за спомен, или една пълнокръвна визита с добре напълнена кошница", заяви бившият външен министър.

Според Соломон Паси визитата на българския премиер е в отговор на покупката на изтребителите F16.

Той е на мнение, че трябва да използваме този контекст и да засилим тематиката "Авиация и космонавтика".

"България е на опашката за членство в Европейската космическа агенция. Първото, което може да поискаме, е засилено сътрудничество с НАСА. Това, че Тръмп каза, че ще връща американци на Луната до 5 г., може да бъде използвано. Ако бях премиер, щях да му предложа да изпрати един български космонавт на Луната", каза Паси.

"Добре е да погледнем и кой е основният противник на САЩ, а това е Китай.

Трябва да се направи едно стратегическо сътрудничество между България и САЩ и да се поиска инвестиция в изграждането на 5G мрежата у нас", допълни той.

"Направихме справка сред младежите на Атлантическия клуб и те ми дадоха много интересни идеи. Според тях е добре да поискаме от нещата, които Тръмп обича", каза още бившият външен министър. Може да му предложим например да купи Белене.

"Това може да бъде комбинирано - остров Белене с АЕЦ "Белене".

На острова може да се базира противовъздушна отбрана на САЩ и така може да ни подарят F16 или F35. Купувайки остров Белене заедно с площадката на АЕЦ "Белене", могат да се реализират мащабни изследвания в ядрената област, които да донесат нобелови награди", даде идея Паси.

Друго предложение е американският президент да построи "Тръмп Тауър" в България - например в Малко Търново, Смолян или Видин.

Или дори голф игрище на Перелик.

При още по-голямо въображение може да поискаме да дойде и да снима филм в киноцентъра в Бояна, който да е претендент за "Оскар".

"Той е нестандартен президент и могат да бъдат поискани нестандартни неща. Тръмп няма да се уплаши от тези идеи", смята Соломон Паси.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...