КНСБ и КТ "Подкрепа" искат среща с Борисов заради болничните - 24novini.bg

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат среща с Борисов заради болничните

Председателите на КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха спешна среща с Борисов и Горанов за предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" първият ден от болничните да не се заплаща. Председателите на КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха спешна среща с Борисов и Горанов за предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" първият ден от болничните да не се заплаща. БГНЕС
14.11.2019 | 22:36
(0 гласа)

 

Според синдикатите предложението е неприемливо. Лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов категорично заявиха, по време на съвместно изявление, че няма да приемат такова решение и че вече са в конфликт с управляващите. 

Те искат срещата да бъде и с финансовия министър Владислав Горанов.

Настояват обсъждането с министър-председателя и с Горанов да се състои по най-бързи яначин и предложението на ГЕРБ и Обединени патриоти да се ревизира. 

"Това предложение не е консултирано и не е съгласувано с никой от тях", обявиха от КНСБ и от КТ "Подкрепа". 

"Стана ясно, че предложението е дошло от финансовия министър", подчерта Пламен Димитров. 

Председателите на двата синдиката заявиха, че ще се допитат до своите структури, ще свикат конфедеративните си съвети и ще се обсъдят последващите действия, ако предложението не се ревизира.

"Очакваме в случая да бъдем подкрепени не само от хора, които имат нещо със синдикалното движение, но и от всички граждани", подчертаха Манолов и Димитров. 

По думите им темата за болничните, заедно с други теми, са били предмет  на двустранно споразумение между всички национално-представителни организации на синдикатите и работодателите. Договарянето е продължило от юли до септември месец и в него са участвали лидерите на организациите. 

Те са се разбрали да предложат на управляващите първите три дни от болничните да се изплащат от НОИ, тъй като осигурителният риск трябва да се поеме от осигурителната система. Според тях така никой няма да бъде ощетен.

Припомняме, че днес следобед стана ясно, че след коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти", е взето решение между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет на България за 2020 година да се внесе предложение минималната пенсия да стане 250 лева от 1 юли догодина, а първият ден от болничните да не се заплащата. 

Вторият и третият ден пък да се заплащат както досега - за сметка на работодателя, на 70%.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...