Манолова: Шунката в бюджета за 2020 е за приятелските кръгове, не за хората - 24novini.bg

Манолова: Шунката в бюджета за 2020 е за приятелските кръгове, не за хората

Мая Манолова заяви, че изборният процес в София е бил манипулиран Мая Манолова заяви, че изборният процес в София е бил манипулиран Архив
14.11.2019 | 10:40
(0 гласа)

За кого е шунката в Бюджет 2020? За приятелските кръгове отново, не и за хората с увреждания, които бяха ощетени, не и за майките, на които майчинството за пета година остава 360 лева, а в София 7000 деца са извън яслите и градините, не и за военноинвалидите и хората с наследствени пансии, които пак остават ощетени, не и за медицинските сестри, на които се обяснява, че има 400 млн. лв. повече в бюджета, но техните заплати не се пипат. Миналата година парите бяха с 500 млн. лв. повече и кой техен проблем се реши?

Това каза в сутрешния блок на БНТ Мая Манолова

на въпрос на водещата, като визираше определението на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ, че бюджетът за 2020 г. бил "пица с шунка".

По думите на Манолова в бюджета за 2020 г. няма пари и за машинното гласуване, за да се подготвят изборите в началота на 2021 г. Властта пак ще излъже хората. От 2020 г. трябва да се гласува само с машини, без хартиени бюлетини, в секциите с над 300 души население, но машинно гласуване пак няма да се въведе, защото не са заложени пари за машини в бюджета от правителството.

Призовавам депутатите между двете четения на Закона за държавния бюджет да внесат допълнения, така че да се осигурят машините - независимо дали ще се купуват или ще са под наем, както преди, каза Манолова.

Тя зави също, че "шамарът, който хората са ударили на управляващите на изборите, още звънти".

Новия стар кмет е избран с под половината от гласувалите и едва с 20 % от имащите право на глас. Видяха се репресията, натискът, безобразията, кражбите, манипулациите и заплахите, които ГЕРБ използваха на тези избори, каза Мая Манолова. И това издава страх, коментира тя.

За процедурата за избор на Иван Гешев за главен прокурор, която продължава с повторното гласуване във ВСС днес, Манолова посочи, че и преди кампанията, и по време на комапанията за кмет е повтаряла тезата си - че "състезанието с един кон" не е истинско състезание. Въпросът не е персонално в Иван Гешев. Големият въпрос не е дали той, Мая Манолова или Минчо Спасов са номинирани, не е персонален, а в незавършената съдебна реформа, която Борисов обеща, но не направи до края на мандата на г-н Цацаров.

Премиерът да внесе законови промени за довършването й, както и за съдебен контрол върху работата на главния прокурор, призова Мая Манолова Борисов,

като добави, че "човекът, който можеше да издигне главен прокурор бе именно Бойко Борисов", защото това е негова законово правомощие като премиер. Той избяга от отговорност и си изми ръцете, но иначе говори от името на прокуратурата като ГЕРБ дава брифинги и обявява на тях, че ще ме съди", каза Манолова.

Тя припомни, че за обидните квалификации, които е направил за хората от Волуяк, два дни преди края на кампанията, Манолова е завела иск в съда срещу Бойко Борисов.

Припомняме, че премиерът в свое интервю определи хората от Волуяк като "роми, с които Манолова правила уйдурма" и ги набеди в участие в купуване на гласове.

"Поведението на г-н Борисов издава страх, каза Манолова - страх, че хората се обединиха в София срещу едноличната му власт. За него няма проблем да влезе в парламента и след 5 минути председателят да е уволнен, нито да свали прозореца на джипа си и да раздава милиони от него. Ето това е едноличната власт, срещу която хората се събраха", каза Манолова.

Попитана за нейна партия, Мая Манолова отговори: "Няма да правя партиен проект".

Тя обяви, че

до седмица ще обяви новата си инициатива, която ще е гражданска платформа.

Манолова я определи като "място за общи каузи, на което хората няма да се делят на десни и леви". "Проблемите на гражданите не са десни и леви, а са с правата им, със свободата на словото, с качеството на демокрацията, с честната бизнес-среда и достъпа до публичните ресурси, с доходите и справедливостта", заяви Манолова.

"Нашата организация ще сезира международните органи и институциите у нас за несправедливости и нарушения", обяви още тя за бъдещия си проект, като допълни, че той ще се основава на гражданския контрол и гражданския натиск в полза на обикновените хора и решаването на техните проблеми.

Тя съобщи още, че и два пъти в месеца заедно с други юристи ще предоставя безплатна правна консултация, чрез адвокатската си кантора, за граждани и ще продължи да се бори за техните интереси и права.

Манолова обясни също, че тя и екипът й са внесли жалба до ВАС чрез ОИК с 14 класьора доказателства за манипулации на вота и злоупотреба с изборните книжа и гласа на гражданите.

Според Манолова има 4 вида злоупотреби, описани в доказателствата и добави, че

в интернет екипът й започна петиция за касиране на вота с пет искания за промени в изборните правила.

От една страна проблем са изборните списъци, от които над 100 хиляди души са изчезнали между двата тура, а властта е нарекла това "техническа грешка", посочи Манолова.

Тя призова за въвеждане на активна регистрация, за да се изчистят изборните списъци от "мъртви души",

като припомни, че за 500 хиляди "мъртви души" е признал самият шеф на "Информационна обслужване".

Втората група нарушения са в изборните протоколи, които са поравяни и манипулирани, като оригиналите са различни от тези, публикувани в сайта на ЦИК. Тя посочи, че има редактиране, задраскване, поправяне, протоколи без фабрични номера, подменени протоколи в 60 % от секциите, според проверката направена от екипа й. Само в ромските секции няма грешки в протоколите,

90 % от тях избраха г-жа Фандъкова за кмет и гласуваха за властта.

Хората, които живеят най-бедно и са с най-ниско образование, тоест, подкрепиха властта, каза тя.

Третата група нарушения тя очерта в огромния брой недействителни бюлетини, чиито процент е много над средния за ЕС - над 15 % са те у нас, а средният процент за ЕС е 2-3 % от бюлетините при избори.

Като четвърта група нарушения Манолова посочи организацията на изборния процес, купуването на гласове, корпоративния вот, вписването на над 7000 души, от страни в ЕС, които уж са подали декларации, че ще гласуват, а реално гласували са едва 44 души. Манолова не отрече, на въпрос на водещата, че от името на тези хора вероятно е гласувано, без те да знаят.

Тя се обяви и за ясни правила за екзит-половете и тяхното обявяване. Цял ден, в деня на вота, социологически агенции и медии обявявах фалшиви данни за 12-14-16 % разлика между кандидатите и това отказа хората да отидат да гласуват, каза Манолова, като допълни, че разликата реално е била 4 % и тя и екипът й ще настояват за въвеждането на ясни правила и санкции за подобна манипулация срещу гражданите.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...