Менда Стоянова за Бюджет 2020: Пицата е с шунка - 24novini.bg

Менда Стоянова за Бюджет 2020: Пицата е с шунка

Менда Стоянова заяви, че за първи път бюджетът е балансиран. Менда Стоянова заяви, че за първи път бюджетът е балансиран. Архив
13.11.2019 | 09:20
(0 гласа)

Пицата остава, но към не ще има и шунка. Шунката отива там, където има повече работа, квалификация, образование - секторите с висока добавена стойност.

 

 

Това заяви предсеателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента и народен представител Менда Стоянова в сутрешния блок на бТВ днес по повод Бюджет 2020. 

"За първи път има балансиран бюджет. Досега винаги сме имали бюджетен дефицит, макар и с политика за намаляване, за да стигнем до 2020, когато бюджетът ще бъде нулев", обясни още тя. 

По думите й "правилната политика е да харчиш толкова, колкото имаш като приходи."

"БСП  са участвали в пенсионната реформа. Хората, които получават минималната пенсия нямат достатъчно стаж или осигурителни вноски. Земеделските производители, например, ако внасят по-ниски осигуровки, няма как да очакват по-високи пенсии", обясни Стоянова в отговор на въпрос дали ще се преизчисляват пенсиите.

Тя допълни, че "ако искаме всеки да получава спореед потребностите си, но да внася според възможностите си, говорим за други приниципи, които които Корнелия Нинова има афинитет". 

Относно допълнителната пенсия Менда Стоянова заяви, че целта на личната партида е да се постигне по-висока доходност. 

"Първите хора, които 2020 ще трябва да получават тази допълнителна пенсия, имат малки суми, събрани в тази партида", подчерта тя.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси припомни, че в Бюджет 2020 има повече пари за учителите.

"През 2020 за поредна година правителството планира ръст от 10% за бюджетните заплати, а за учителите - 17 % е ръстът. Образованието трябва да е приоритет на държавата. Заплатите на учителите са само един елемент", обясни тя и допълни, че "днес се опитваме да привлечем в тази професия млади хора, които имат призвание да се занимават с това."

Относно допълнителните 500млн. лева за здравеопазване Менда Стоянова заяви: 

"Ако трябва да сравнявам здравната услуга в България и чужбина - у нас има висок достъп до медицински услуги, всеки може да се консултира до лекар, професор, има добър достъп до онколекарства - всичко това се поема от парите в Касата. Парите, които получава здравеопазването в рамките на нашия бюджет, са добри."

 За минималната работна заплата, която се увеличава от 560 на 610 лева, тя заяви, че "работодателите не възразяват срещу увеличението, но искат да не е с правителствено решение".

По думите й те са искали да има формула, с която автоматично да се актуализира минималната работна заплата. 

Стоянова заяви още, че вероятно ще се направи корекция в бюджета заради сериозния разход за самолетите Ф-16.

"Тази година имахме сериозен разход за самолети. Вероятно ще направим и корекция в бюджета за сделката. Говорили сме много пъти - когато имаме преизпълнение на приходите, правителството е планирало определени приходи, но то няма право да преразпредели и 1 лев без решение парламента. Ако има излишък от спестени разходи, тогава правителството може да прехвърля от едно перо в друго перо - от една сфера към друга. Това е нормално, оперативно правомощие на правителството, без което то няма как да функционира", обясни народният представител.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...