Гешев: Не се притеснявам от процедурата в четвъртък - 24novini.bg

Гешев: Не се притеснявам от процедурата в четвъртък

Иван Гешев заяви, че не се притеснява от прегласуването в четвъртък. Иван Гешев заяви, че не се притеснява от прегласуването в четвъртък. Архив
11.11.2019 | 20:40
(0 гласа)

 

Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев днес пред журналисти в Благоевград по повод предстоящото заседание на Висшия съдебен съвет в четвъртък, когато ще бъде обсъден указа на президента Румен Радев, с който върна предложението за назначаването на Гешев за нов главен прокурор. 

"Нямах причина да се притеснявам и на 10-часовото ми изслушване. Всеки българин може да си създаде впечатление за мен и работата ми", каза още Гешев и добави:

"Прецедент е, че изслушването ми беше излъчвано на живо, което не се прави в нито една европейска държава“

 

Според него напрежението около избора му се е създало, защото в резултат на работата му през последните години много хора се притесняват от това, че прокуратурата активно осъществява своите правомощия за противодействие на престъпността.

"Това, че засегнахме сериозни икономически интереси за милиарди, бяха повдигнати обвинения на хора, които медиите и хората наричате олигарси, някои от тях още са в ареста. Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) замрази огромни финансови активи, логично е да се засегнат много финансови, политически и икономически интереси. Някои хора просто се страхуват от закона, за щастие това е малък кръг от хора, които нямат практиката да го спазват", каза още той.

Гешев отказа да коментира решението за отказ на президента.

"Той спази Конституцията, произнесе се в обозрим срок с мотиви, обоснова се какви са причините за да върне указа, така че процедурата продължава. Аз му благодаря за това, че спази Конституцията. Дали тези аргументи ще бъдат приети, или не, ще видим", заяви зам.-главният прокурор.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...