Манолова: Предизборната книга на Фандъкова е каталог на спонсорите на ГЕРБ - 24novini.bg

Манолова: Предизборната книга на Фандъкова е каталог на спонсорите на ГЕРБ

Манолова заяви, че книгата с предизборната кампания на Фандъкова е каталог на спонсорите на ГЕРБ. Манолова заяви, че книгата с предизборната кампания на Фандъкова е каталог на спонсорите на ГЕРБ. Кадър: Канал 3
14.10.2019 | 22:22
(0 гласа)

Предизборната книга на Фандъкова с нейната програма прилича на каталог на спонсорите на ГЕРБ, а не на политическа визия на самостоятелен кандидат за кмет.

Това заяви независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова в дебата с настоящия столичен кмет и кандидат за четвърти мандат Йорданка Фандъкова от ГЕРБ. 

Гражданският кандидат посочи и електробуса, показан в книгата, като подчерта, че това е марката, която ще спечели търговете за доставка на превозните средства в София

и че именно тази марка е оставила в запечатан плик в bTV при свое участие в телевизията по-рано.

Фандъкова отговори, че това е тестов електробус, но не опроверга информацията, дадена от Манолова, нито оспори прогнозата й коя фирма ще спечели поръчката.

В дебата между двете кандидат-кметици к

андидатът на ГЕРБ не отговори на въпроса на Мая Манолова за връзката на управляващата партия със скандала с евтини имоти "Апартаментгейт".

Това беше вторият случай в дебата по Канал 3, в който Фандъкова се скри зад регламента.

В първия случай тя отказа да приеме предложението на Мая Манолова двете да се споразумеят който и да спечели, да въведе участие на гражданите в заседанията на СОС и да направи така, че да има детска градина и ясла за всяко дете в София до края на мандата.

Във втория случай Фандъкова се скри зад регламента, за да не отговори на въпроса за корупционния скандал в ГЕРБ, свързан с евтини имоти в скъпи квартали на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и редица други висшестоящи представители на ГЕРБ, станал известен през пролетта на т.г. като "Апартаментгейт".

За обществените поръчки Манолова подчерта, че се разхищават парите на столичани,

а самото МРРБ, ръководено от ГЕРБ, съди за 4,2 млн. лв. Столичната община, ръководена от заместник-председателя на ГЕРБ, г-жа Фандъкова, за дискриминационните условия, по които се правят търговете за ремонтите.

Тя посочи, че се обявяват предизборни обществени поръчки с голямо оскъпяване и предизвестени победители за боклука, РДФ-горивото от завода за боклук, озеленяването, косенето, електорбусите, но масово участниците в търговете са по един, което доказва, че това са поръчки по модела "свирен мач" и вече се знаят изпълнителите.

По отношение на градската среда Манолова подчерта, че въпреки платените 250 хил. лв. на архитекта Ян Гейл, нищо от неговите предложения за подобряването на градската среда не се е приложило

- нито за презастрояването, нито за зелените площи, нито за паркирането и трафика.

МРРБ ви съди за 4,2 млн. лева по пет дела за ремонтите в София по ОП "Региони в растеж" (ОПРР), каза Манолова и посочи проектите за 26 училища и градини, ремонтите около "Граф Игнатиев" и катедралата "Ал. Невски", релсите на трамваите по бул. "К.Стоилов" и ремонта на Западен парк. На фактите за тези дела на МРРБ срещу кмета и общината Йорданка Фандъкова не отговори, нито ги опроверга.

Попитана за Бойко Борисов Манолова отговори: "Борисов не ми е началник, не ми е ментор и не ми реди листата".

Имали сме работни отношения, защото като омбудсман, аз трябваше да работя и с групата му в парламента, и с МС, и с всички парламентарни групи. В последната една година той и ГЕРБ напълно блокираха моите каузи, зад които заставах, и накрая наказаха гражданите заради високия рейтинг и доверие в моята институция, каза Манолова за омбудсманския си мандат.

В дебата тя посочи, че в мандата на Фандъкова "Топлофикация" е натрупала над 860 млн. лева задължения. 590 млн. лв. е загубата на дружеството, напомни тя и добави, че то е загубило 90 млн. лв. в КТБ, за което Фандъкова никога нищо не е казвала.

Манолова обвини Фандъкова също, че не е изказала становище за новата наредба за сградна инсталация на потребителите на парно,

която въвежда такса за сградна инсталация между 20% и 40 %. Това изправя хората в междусъседски войни, но г-жа Фандъкова нищо не коментира по въпроса, каза Манолова. Фандъкова не отговори по същество на посочените факти за огромните загуби на дружеството и неразбираемите сметки на хората, но спомена, че има "остри забележки към Топлофикация".

За екипа си Манолова каза, че както е работила като омбудсман - с хора от всички партийни сектори и с различна политическа принадлежност - така ще го направи и сега, като напомни, че за заместник-омбудсман с прозрачна онлайн процедура е направила избора на бившия министър на ГЕРБ Диана Ковачева, предложена от неправителствени организации, а не от партии. Ще работя и с партийни, и с безпартийни хора, с леви и десни, с центристи и други, както и досега - аз не деля хората по този признак, каза още Манолова.

Моделът от чистачката да кмета да са членове на една партия за мен е неприемлив и няма да го прилагам, обеща още тя.

Мая Манолова повтори думите на бившия френски президент Никола Саркози, че кадърни и качествени хора има във всички партии.

В двете минути за изложения Манолова посочи, че за нея най-големият проблем е моделът на управление на София, наложен от Борисов и изпълняван от Фандъкова. Всички, които са срещу този модел, са мои партньори и ме подкрепят, отвърна тя на въпрос

за подкрепата на десните от ДБГ и левите от БСП.

Не е виновна г-жа Фандъкова - тя прилага този модел на задкулисните решения от 10 години, но това е модел, при който не тя, а други хора взимат решенията, обслужват се интереси на бизнеси, изправени срещу интересите на гражданите на София, каза Манолова.

На въпрос дали ще става председател на БСП и дали се бори срещу Корнелия Нинова или Бойко Борисов, Манолова отговори, че "водещата има проблем с фактите". Нинова бе избрана за председател на БСП, след като аз вече бях омбудсман, а за да съм омбудсман, не трябва да съм член на партия, припомни закона тя. Аз от 4 години не членувам в БСП и няма как да стана председател на БСП - в устава им пише, че само членове на партията могат да я оглавят, уточни Манолова и призова да не се правят внушения.

Манолова посочи, че няма да прави свой политически проект и че се е посветила на каузата да смени модела на управление в столицата чрез решения на тъмно.

Това е модел, в който

зад кадър друг управлява и това е г-н Борисов и приближените му кръгове, каза още Манолова.

На оправданието на Йорданка Фандъкова, че е заварила София затрупана с бали боклук, Манолова контрира към Фандъкова, че така на практика обвинява в ефир коалиционния си партньор СДС и началника си в партия ГЕРБ - Бойко Борисов, че те са довели до кризата с боклука в столицата, защото тогава те са управлявали.

Накрая Манолова направи обръщение от 2 минути, в което призова гражданите, въпреки непочтената кампания и фалшивите новини и лъжи, които се изсипват срещу нея, да я подкрепят. Тя обеща  да продължи да се бори за промяна на модела на задкулисно управление на София и

да пусне гражданите на заседанията на СОС.

По думите й, ще се въведе система за показване как е гласувал всеки общински съветник, ще се направи програма за рехабилитация на тротоарите, за подобряване на въздуха и трафика, за паркирането и спирането на презастрояването, ще се осигури място в детска градина и ясла за всяко от чакащите сега над 5000 деца, дори чрез ваучерна система за частните детски градини, които ваучери Общината да поема..

Ще въведа контрол на харченето на парите и онлайн проследяване на разходите, пълна прозрачност, за да контролират гражданите как се дават поръчките, как се правят търговете и как се харчат техните пари, каза още Манолова.

Мая Манолова бе категорична, че лично с лицето си ще отговаря за всеки успех, но и за всеки неуспех в общината и лично ще носи политическа отговорност, без да се крие зад заместник-кметове и партийни централи, зад началници в партии, както е сега. Аз ще съм кметът лидер, кметът на гражданите, завърши обръщението си тя и призова хората за подкрепа.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...