Радев към българи в чужбина: Борете се за България! - 24novini.bg

Радев към българи в чужбина: Борете се за България!

Президентът Румен Радев се срещна с българи, които работят и живеят в САЩ. Президентът Румен Радев се срещна с българи, които работят и живеят в САЩ. Фейсбук на Румен Радев
23.09.2019 | 15:59
(0 гласа)

Заповядайте - борете се за България, тя е ваша родина.

 

 

Това заяви пред българи, които живеят и работят в САЩ, президентът Румен Радев, съобщават от прессекратериата да държавния глава. 

В Генералното ни консулство в САЩ Радев отбеляза Деня на Независимостта на България с представители на българската общност и ги поздрави за празника. 

"Все повече са българите зад граница и ние трябва да правим всичко възможно, за да сте не само духовно част от родината, но и да сте активни участници в обществено-политическите процеси на България", заяви още Радев. 

Според него българите зад граница трябва да имат право и възможност да участват в българската политика, защото това ще е стимул да се върнат в родината си. 

Президентът призова за подкрепа предложените от него законови промени, с които се дава възможност на българите по рождение, които имат двойно гражданство в държави от Европейския съюз и в развити демокрации като САЩ, Швейцария и Канада, да могат да се кандидатират за депутати, президент и вицепрезидент. 

"Така, както е в болшинството от развитите страни", уточни той. 

Според него изключително полезни за България биха били сънародниците ни с високо образование, престижни професии и опит, придобити в други държави, които са с много добре развити социални, политически и икономически системи. 

"За да бъде България достоен член на европейското семейство, трябва да има много по-голяма свобода на медиите, върховенство на закона, прозрачни, отчетни и отговорни институции и най-вече активни граждани, които да имат по-голям контрол и участие в управлението на страната",

заяви още Радев. 

Президентът Румен Радев е в Ню Йорк за участие в 74-тата сесия на Общото събрание на ООН. Днес той ще участва в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата. По-късно през деня по покана на президента на САЩ българският държавен глава ще вземе участие и в събитие на високо равнище за защитата на религиозните свободи, организирано и модерирано от Доналд Тръмп.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...