Радев: Държавата се управлява с телефон - 24novini.bg

Радев: Държавата се управлява с телефон

Президентът откри учебната година в 18-то училище "Уилям Гладстон" в София. Президентът откри учебната година в 18-то училище "Уилям Гладстон" в София. Туитър на Румен Радев
16.09.2019 | 15:27
(0 гласа)

"Очевидно е, че държавата се управлява чрез нечий телефон, а не чрез институциите, както трябва да е в една нормална европейска държава", заяви президентът Румен Радев днес пред журналисти след официалното откриване на новата учебна година на 18-о средно училище "Уилям Гладстон" в София.

 

 

Според Радев "спирането на програма "Хоризонт" в петък потвърждава значението на въпроса кой и как управлява обществените медии". 

"Време е да се сложи край на това нещо", категоричен е държавният глава. 

Радев смята, че "когато започне да се работи "през глава", се обезсмислят и изпразват от съдържание институциите и отговорните органи, които са компетентни за назначения и уволнения при определени законови изисквания". 

"Очевидно, в България свободата на словото е в криза, а това е в основата на демокрацията, това е фундаментална ценност",

допълва президентът.

Той призова генералният директор на БНР и разследващите да обявят какви са реалните причини за спирането на ефира, защото става въпрос за частна медия, а не за частна.

Румен Радев заяви още, че

поведението на журналистите от БНР, които бяха солидарни към свалянето от ефир на техен колега, е "лъч надежда".

„Те дадоха пример как се отстоява достойнство, как се отстоява свобода на словото и професионални стандарти“, заяви той.

Относно избора на нов главен прокурор президентът заяви, че когато е организирал предварителни консултации по темата е имал за цел да повиши обществения интерес и гражданската бдителност по процедурата и критериите на самия избор.

"Целта е постигната, но Конституцията ясно казва кога и как се произнася президентът", каза още Радев в отговор на въпроса дали ще подпише указа за назначаване на следващ главен прокурор.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...