Цацаров: От днес още един руснак е със забрана за влизане в България (видео) - 24novini.bg

Цацаров: От днес още един руснак е със забрана за влизане в България (видео)

В кулоарите на Народното събрание Цацаров заяви, че няма да коментира нищо допълнително. 24новини
11.09.2019 | 13:58
(0 гласа)

От днес, за срок от десет години, на руския гражданин Коснтантин Малофеев е наложена забрана за влизане в България.

 

 

Това заяви от трибуната в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с разследването за шпионаж в полза на Русия.

Вчера такава забрана беше наложена и на ген. Леонид Решетников,

близък до президента Владимир Путин.

Припомняме, че вчера за шпионаж в полза на Русия беше обвинен председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов.

Цацаров уточни, че "досъдебното производство е започнало на 3 юли тази година и е започнало като разследване за пране на пари". 

"Установени са парични потоци, които са достигнали до определено лице, до търговски дружества или до обществени организации",

допълни главният прокурор.

По думите му цялото разследване е насочено към дейността на лицето Николай Малинов, който е обвинен за шпионаж в полза на Русия. 

"Не малка част от

парите са адресирани от чужда страна, от чуждестранни организации, от техните ръководители и са насочени към Николай Малинов и дружества, които са негова сосбтвеност",

обясни още Цацаров. 

Той допълни, че

не става въпрос за финансиране с търговска цел, а с цел реализиране на определени дейности и изпълнение на задачи, които са били с цел преориентация на вътрешната и външната политика на България.

Цацаров обясни, че в докладната записка на руски език, която е написана от Малинов, е

имало и план за създаване на нов политически обект, който да обслужва чужди интереси.

Относно твърденията, че обвиненията срещу Малинов са преследване на идеи, разделяне на обществото на русофили и русофоби и че това е атака срещу движение "Русофили", Цацаров заяви, че 

"това не е политическа акция, независимо от политическата обстановка в страната и предстоящите избори, не защитавам и не обвинявам никого". 

Главният прокурор е категоричен и че това не е атака срещу движение "Русофили". 

"Обвиняемият Николай Малинов е председател на движението, но ще отговаря лично за своите действия, ние няма да преследваме членовете на "Русофили",

уточни Цацаров. Според него Малинов е използвал движението с цел налагане на идеи, които са срещу националната сигурност на България.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...