Нено Димов в Атия: Няма да има депо, а площадка за отпадъци - 24novini.bg

Нено Димов в Атия: Няма да има депо, а площадка за отпадъци

Нено Димов заяви пред протестиращите в Атия, че отпадъците ще се събират по най-нова швейцарска технология, която е напълно безопасна. Нено Димов заяви пред протестиращите в Атия, че отпадъците ще се събират по най-нова швейцарска технология, която е напълно безопасна. МОСВ
25.08.2019 | 21:01
(0 гласа)

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отиде при протестиращите в Атия, които настояват площадката за опасни отпадъци да бъде преместена. Това стана ясно от съобщение, публикувано в сайта на Министерството на околната средо и водите (МОСВ).

 

 

"Тук няма да бъде депо за опасни отпадъци, а площадка за временно съхранение на стари електроуреди, батерии и лекарства с изтекъл срок на годност. Това е по-безопасно, отколкото този вид отпадъци да стоят по домовете ви",

заяви Димов, цитиран от "24часа".

Хората от три созополски села днес излязоха на протест.

Те настояват да се проведе местен референдум за преместването на трите депа на по-подходящо място. Искането е изпратено и до Община Созопол.

По думите на екоминистъра документацията и геоложките проучвания са изрядни.

"Жителите на Южното Черноморие ще имат възможност безвъзмездно, без да плащат от техните данъци, да се възползват от най-добрата швейцарска практика за събиране на опасни отпадъци, които всеки съхранява в дома си", заяви още Димов пред протестиращите. 

Община Созопол е определила мястото на площадката, която струва 2 млн. лева. Средствата са от Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) по проект на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, пишат още от МОСВ.

"Площадката, която се изгражда в Атия, не създава никакви рискове за околната среда, както и за здравето на гражданите. Пилотните центрове са проектирани, оборудвани и работят по швейцарска технология, която е напълно безопасна", уверява екоминистърът гражданите. 

Според Нено Димов трябва да се поздравят всички кметове, които са успели да получат швейцарско финансиране. По думите му до 2020 година всички общини трябва да са изградили такива центрове, в противен случай ще бъдат санкционирани. 

На площадката ще се събират отпадъци от лекарства, битова химия, батерии, акумулатори, битови електроуреди, мебели и други боядисани дървени повърхности. Те ще бъдат съхранявани там най-много година. 

Отпадъците ще се извозват периодично до съоръжения за третирането или унищожаването им. От МОСВ са категорични, че боклуците ще се съхраняват без опасност от разсипване и замърсяване на околната среда.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...