Теменужка Петкова отговори на БСП: Имате къса памет! - 24novini.bg

Теменужка Петкова отговори на БСП: Имате къса памет!

Теменужка Петкова заяви, че изказванията на БСП могат да ни доведат до авеждане на дела от страна на ЕК. Теменужка Петкова заяви, че изказванията на БСП могат да ни доведат до авеждане на дела от страна на ЕК. Архив / 24новини
22.08.2019 | 21:00
(0 гласа)

"Колегите от БСП имат доста къса памет, като казват, че няма такова управление на енергетиката", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на извънреден брифинг, който е в отговор на пресконференцията и обвиненията на БСП от днес след обяд. 

 

 

"Искам да им припомня само няколко неща. Когато през ноември 2014 година нашето правителство пое управлението на страната, ситуацията в сектор "Енергетика" беше изключително тежка",

допълни Петкова и подчерта, че дефицитът е бил 800 млн. лева, а междуфирмената задлъжнялост стотици милиони. 

"Неразплащането на задълженията в системата беше сериозен проблем, който блокираше работата на целия сектор", заяви енергийният министър. 

Тя допълни, че Министерството на енергетиката тогава е взело спешни мерки, с които да се стабилизира състоянието на сектора. 

"Направихме много важни промени в Закона за енергетиката, създадохме фонд "Сигурност" за електроенергийната система, направихме и сериозни промени, свързани с дейността на КЕВР", заяви Теменужка Петкова в подкрепа на твърденията си.

Относно твърденията на БСП, че в България цените на електроенергията са най-високите в Европа, министърът на енергетиката заяви, че

"те трябва да знаят, че когато става въпрос за свободен пазар, цената се определя на база търсене и предлагане". 

Относно твърденията на социалистите, че дружества, които са свързани с христо Ковачки участват в процедурата за изграждането на АЕЦ "Белене", Теменужка Петкова заяви, че "всеки имаше възможност да участва и да подаде заявление".

"На по-късен етап ще бъде определен кой да е стратегическият инвеститор на проекта", допълни тя.

За обвиненията на левицата, че България произвежда той, който продава по-евтино в Гърция, Турция и Македония, енергийният министър заяви, че нито едно дружество не продава и не изнася електрическа енергия и отбеляза, че това се определя от съответните търговци.

"Изказванията от този тип могат да доведат до завеждане на дела от страна на ЕК, тъй като противоречат на основните изисквания на ЕС за свободния пазар", завърши изказването си Теменужка Петкова.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...