Политолог: Манолова може да донесе промяна в София и да стигне балотаж - 24novini.bg

Политолог: Манолова може да донесе промяна в София и да стигне балотаж

Според политолога проф. Антоний Тодоров от НБУ Мая Манолова може да донесе промяна на модела на управеление на София, наложен от ГЕРБ Според политолога проф. Антоний Тодоров от НБУ Мая Манолова може да донесе промяна на модела на управеление на София, наложен от ГЕРБ
19.08.2019 | 11:10
(1 глас)

"За първи път - с Мая Манолова - се появява една възможна алтернатива в София, която изглежда, че може да стигне до балотаж, защото Йорданка Фандъкова печелеше изборите от първия тур, както и Бойко Борисов". Това казва в свое интервю в "24 часа" политологът от НБУ проф. Антоний Тодоров.

Според него, хората, които искат промяна в София, биха заложили на Манолова.

На въпрос за упреците към Манолова, "че е некомпетентна, че само вдига шум. Но и да не се окаже тя кметът на 28 октомври сутринта?" той отговаря:

"ГЕРБ е на власт в София от 2005 г., а в национален план - от 2009-а... Въпросът не е как изглежда кметът, а как се управлява градът - начинът, по който се разпределят средствата, фирмите, които печелят поръчките и ги изпълняват, начинът, по който фирмите работят с общината или с правителството."

По думите му Мая Манолова като омбудсман е постигнала "една завидна популярност".

Мая Манолова в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми.

Нейната работа като омбудсман е именно да говори. Трябва да говори, казва политологът.

За обвиненията към Манолова, че нямала опит като кмет, той отговаря, че

и Йорданка Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от Манолова - била е учител и директор на училище.

Според Тодоров е възможно да действа инерцията "ние знаем как работи общината - защо да променяме нещо, което знаем", но "по-важното е наистина какъв ще бъде следващият модел и дали някой кандидат като например Мая Манолова, може да не е само тя, ще предложи един по-различен модел, който е убедителен", смята политологът.

На въпрос дали Мая Манолова е кандидатура на БСП като президента Радев, той отговаря, че "за Мая Манолова има риск, ако тя бъде представена като кандидатура само на БСП. Това няма да играе в нейна полза, защото ще ограничи още на първия тур потенциалните ѝ избиратели само до тези на БСП. Но ако тя иска наистина да прави пробив, трябва да излезе от този кръг. Тоест да привлече и други.

А да привлече и други, няма да е възможно, ако тя е просто партийна кандидатура", казва Тодоров.

Има потенциал за

широко гражданско и политическо обединение, което иска да постави край на хегемонията на ГЕРБ,

смята политологът.

На въпроса за отношенията Манолова - Нинова той казва, че "това са сложни отношения", но "пред перспективата да се обърнат нещата в София, мисля, че личните отношения ще бъдат оставени на заден план".

"Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София", казва още Тодоров за БСП и смята, че Манолова трябва да търси широка подкрепя - отвъд БСП, за да успее.

Същото важи и за намерението й да няма листа от общински съветници -

би било голямо предизвикателство да управлява без нейни съветници,

особено без правителството на своя страна, посочва професорът.

Съмнително е, че Слави ще е популярен като политик. За 30 г. проблясваха много такива, казва Тодоров

и посочва Жорж Ганчев, Яне Янев и Николай Бареков.

До местните избори, дори да има престрелки и други неща, няма риск правителството да бъде разклатено, но през ноември ще има риск за стабилността на управляващото мнозинство, смята политологът още.

Мината за властта цъка при разединените "патриоти", там Борисов може да очаква проблеми с коалицията си,

подчертава професорът от НБУ.

Попитан за правителство на малцинството на Борисов, с оглед нестабилността на формулата на управление с "патриотите", Тодоров казва, че "винаги е възможно Бойко Борисов да приеме формулата правителство на малцинството, но то не е много сигурно - един неочакван вот на недоверие при

отсъствието на някой и друг депутат може да доведе до падане на кабинета".

За десницата професорът по политология смята, че "борбата кой е автентично десен, вече е комична, колкото е комично някой да претендира, че е автентично ляв или автентично центрист. От “Демократична България” сериозно да си помислят накъде искат да растат, какви избиратели да привлекат и по какъв начин", скептичен е той към капацитета на партията да обедини дясното пространство.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...