Манолова: Институциите управляват кризата с прасетата от кабинетите си - 24novini.bg

Манолова: Институциите управляват кризата с прасетата от кабинетите си

Омбдусманът заяви категорично, че ще накара институциите да отидат и да говорят очи в очи с хората. Омбдусманът заяви категорично, че ще накара институциите да отидат и да говорят очи в очи с хората. БНТ
07.08.2019 | 10:00
(0 гласа)

"Не може институциите да управляват кризата с африканската чума по прасетата от кабинетите си в София. Трябва да отидат на място. Трябвало е Министерството на земеделието и Агернцията по безопасност на храните да идат във всички райони, да обяснят проблема на хората и да регистрират прасетата", заяви омбудсманът Мая Манолова днес в сутрешния блок на БНТ. 

Тя вчера отиде при протестиращите в Първомай хора, които са против убиването на свинете заради разпространилата се зараза от африканска чума. 

По думите на Манолова

"хората там са притеснени и гневни, защото властта се опитва да прехвърли цялата отговорност за бедствието африканска чума върху тях".

"В момента се прави опит хората, които отглеждат прасета, за да оцеляват и да се препитават да платят цялата цена на безхаберието на държавните институции", заяви тя и допълни,

че "някой определено не си е свършил работата, някой е проспал нахлуването на това опасно заболяване и сега се опитва освен да избяга от отговорност и да изкара виновни хората, които отглеждат животните си за прехрана". 

Според Манолова тези, които не са си свършили работата са Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

"Министерството на земеделието и Агенцията по храните е трябвало своевременно да реагират. Те са тези, които е трябвало да отидат на място и да регистрират прасетата, защото е ясно, че няма как тежката административна процедура да бъде извървяна от хората", заяви тя и допълни, че

представителите на институциите трябва да застанат очи в очи с хората. 

"Ако отидат на място ще разберат колко е абсурдно твърдението им, че опасността

и причината за заразата са хората, които отглеждат нерегистрирани прасета. Министерството на земеделието едва сега са разбрали за това. Има ли български гражданин, който да не знае, че хората отглеждат прасета за прехрана и за да оцелеят?",

допълни тя.

В интервюто си омбудсманът заяви категорично, че ще се опита да накара от земеделското министерство и от БАБХ да отидат на място и да се разберат с хората в Първомай. 

"Писмено ще отправя моите препоръки, с които да настоявам за справедливо обезщетение по пазарни цени за всяко убито животно. Държавата да си свърши работата, а не да оставят на самотек хората и да възлага отговорност на хората", допълни тя.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...