Димов: Пазим водата от зарази при загробването на прасетата - 24novini.bg

Димов: Пазим водата от зарази при загробването на прасетата

03.08.2019 | 10:45
(0 гласа)

Внимаваме със загробването на прасетата, за да пазим вододайните зони и проникване в подпочвени води, увери пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов. 

 

Той коментира, че най-важната задача е бързото унищожаване на болестта и ограничаване на разпространението, което означава, че изгарянето не е възможен вариант. Но увери, че Басейнова дирекция следи за спазване на правилата и загробването да става на места, където няма опасност за заразяване на водата.

 

В Националните паркове се слагат капани за намаляване на популацията на диви прасета. Очаква се и ловните дружинки да се включат актино, стана ясно още от думите му.

По повод намерението на Европейската комисия да съди отново България заради мръсния въздух край Гълъбово Димов увери, че ще има разговори, за да се покаже напредъкът на страната ни през последните години и да не се стига до нови санкции.

Той обяви, че в следващите месеци ще бъдат вложени 500 млн. лева за електрифициране на автомобилите в общините.

 

Според него манталитетът е най-трудният проблем за преодоляване за подобряване на качествотона въздуха.

Проблемите са на три нива – законодателно, какви закони ще приемем, процесът на инвестиране и манталитетът. Законодателството и финансовите инвестиции стимулират промяна в поведението, посочи Димов и изрази надежда, че в следващите години ще има промяна и подобряване на качеството на въздуха.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...