Томислав Дончев: Глобата на НАП ще се плати от данъците на хората - 24novini.bg

Томислав Дончев: Глобата на НАП ще се плати от данъците на хората

Томислав Дончев заяви, че глобата на НАП ще се плати от данъците на хората Томислав Дончев заяви, че глобата на НАП ще се плати от данъците на хората
26.07.2019 | 17:00
(0 гласа)

Глобата наложена на НАП заради източването на лични данни ще бъде платена от нашите данъци, потвърди пред журналисти в Смолян вицепремиерът Томислав Дончев, предаде БГНЕС.

Вицепремиерът коментира и темата за африканската чума по свинете.

Дончев участва в предварително планираното заседание на Съвета за развитие на Южен централен район, предаде кореспондентът на БГНЕС от Смолян.

Вицепремиерът Томислав Дончев определи пробивът в масивите на НАП като тежък киберинцидент. По думите му ситуацията е по-особена, защото приходната агенция е публична институция. А наложената глоба ще се плати от публичните приходи.

Една глоба се плаща от публичните приходи, т.е. от данъци. Само, че това не е единственото наказание. За целия теч на данни ще се установи кой е виновен, всички служители от най-ниското до най-високото ниво, и ще бъдат предвидени наказания. Само, че в момента приоритет е овладяването на ситуацията, заяви Дончев.

НАП вече се е свързала с близо 180 българи, за които има критично изтичане на данни, предлага им се помощ,

каза още Дончев. По отношение на другите лица, включително и аз проверих себе си, пише, че съм свързано лице със сина си, което едва ли е някаква новина. Има единният ми граждански номер, което не е добре, но все пак ЕГН-тата са защитена информация от две години.

Най-тежкият възможен инцидент е някой да влезе вътре и да променя данните, това означава наистина катастрофа,

вторият по тежест инцидент е някой да унищожи данните, каза още вицепремиерът. Той отново коментира, че България дава много малко пари за киберсигурност и трябва да бъдат взети мерки за по-добра защита на данните. Ситуацията с чумата по свинете Дончев определи като много тежка.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...