ДПС: Мерките са хаотични. Прасето умря от смях на оградата (видео) - 24novini.bg

ДПС: Мерките са хаотични. Прасето умря от смях на оградата (видео)

Според депутата от ДПС Бюрхан Абазов трябва да се въведе военно положение, за да се спре африканската чума по свинете. 24новини
25.07.2019 | 11:20
(0 гласа)

"Всички мерки които управляващите взеха досега са неадекватни, нелогични, закъснели, некоординирани. Институциите не сработиха в критична ситуация", заяви депутатът от ДПС Бюрхан Абазов  пред журналисти в Народното събрание относно мерките за разпространяващата се зараза от африканска чума по прасетата.

 

Относно оградата, която миналата година беше изградена, за да се спре разпространението на болестта в България, Абазов заяви, че 

"оградата беше, като за детска площадка, висока един метър. Около нея намериха едно прасе и то умряло от смях."

Според народния представител действията на властта трябва да са като при военно положение и даде за пример Чехия, където са се справили с разпространението на африканската чума и в последните шест месеца не са регистрирани нови случаи на заразени животни. 

Абазов заяви, че еврокомисарят, който критикува, че правителството е небрежно към чумата, е прав. 

"Това е и нашето мнение. Това, което ние говорихме от много време, трябваше да ви го каже еврокомисарят", допълни изказването си депутатът. 

Според него грешка на зам.-министъра по земеделието е изказване от тази сутрин, че обезщетение за умъртвени животни ще получат само свиневъдите, които са регистрирали прасетата си. Другата грешка на българските власти е, че са прехвърлили ангажимента за ограничаване размножаването на диви прасета към ловните дружинки. 

"Това няма как да стане. Ловните дружинки няма да свършат тази работа, защото не са задължени и не могат да го направят. В Чехия спецчасти, снайперисти, влиза армията и върши работата. Като във военно положение. Влизат спецчасти, тюлени, кобри, рамбовци и т.н.",

категоричен е Абазов.

Депутатът смята, че "това, което се прави в Николово и Бръшлен тррябваше да се направи в първото Тутраканско село, където се установи заразата. Пълна блокада, никакво излизане на журналисти и политици от огнището и ветеринарите да си свършат работата в огнището."

"Ние обявяваме огнище, заграждаме след една седмица, нерегистрираните животновъди разнасят животните и се чудим защо има чума навсякъде", завърши изказването си той. 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...