Иванчева и Петрова: От съда са изтекли лични данни на 100 души - 24novini.bg

Иванчева и Петрова: От съда са изтекли лични данни на 100 души

Иванчева и Петрова пуснаха жалба за теч на лични данни на 100 души от съда и прокуратурата Иванчева и Петрова пуснаха жалба за теч на лични данни на 100 души от съда и прокуратурата
22.07.2019 | 20:00
(0 гласа)

Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова подават днес жалба за изтичане на техни лични данни, както и данните на още 100 лица, свързани с делото им.

 

Жалбата им е депозирана пред

 

председателя на ВКС Лозан Панов, Дирекция „Киберпрестъпност” в ГДБОП-МВР, Председател на Комисия за защита на личните данни

Венцислав Караджов, който току-що призна, че хакер е опитла да влезе в системата на комисията му, както и до Главния инспектор към Инспектората на ВСС Теодора Точкова.

"Призоваваме компетентните органи да направят спешна проверка -

дали това е хакерска атака или Специализираният съд и прокуратура грубо погазват законите",

пишат Иванчева и Петрова в жалбата си от днес.

В жалбата си те казват, че незаконно са публикувани 127 документа (над 1200 страници) с ЕГН, адрес и други лични данни в това число и на Иванчева, Петрова и още около 120 души.

"Скандално е, че в интернет се разпространяват ЕГН-та на известни и публични личности

- като главния архитект на София Здравко Здравков, полицаи, експерти от МВР, ДАНС и КПКОНПИ, строителни фирми Артекс, Гаранти Коза, Националната асоциация на строителните предприемачи и много други", казват те.

Те определят като трагикомично това, че на ареста им, служителите на КПКОНПИ са били маскирани, а след това цели масиви с техни данни свободна са публикувани в интернет от самата съдебна власт - и от съда, и от прокуратурата.

Двете са съдени за получаване на подкуп като длъжностни лица, като на първа инстанция получиха съответно по 20 и 15 години затвор.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...