Дончев: Опит за пробив на системи имаме всеки ден - 24novini.bg

Дончев: Опит за пробив на системи имаме всеки ден

20.07.2019 | 09:29
(0 гласа)

Киберсигурността е постоянно състезание. Опит за пробив имаме почти всеки ден. В последната седмица 4 или 5 институции са били обект на атаки, коментира пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев. 

 

Пробивът в НАП е един от най-тежките инциденти. По-тежко би било, ако се заличат данните или се подменят, добави той. сПравени са одити на всички истеми, но едно е данните да се съхраняват само за вътрешно ползване, друго е да има външен достъп – това ги прави по-уязвими, уточни Дончев.

 

Той е категоричен, че

ако искаме повече киберсигурност, трябва да се плати повече. В момента се отделят около 5 млн. лева за сигурността на всички системи, посочи вицепремиерът.

Според Дончев след местните избори трябва да има дебат за преразпределението на данъците и не трябва ли повече пари да остават в общините, така че повече решения да миогат да се взимат по-близо до хората.

 

Кой трябва да отговаря за построяването на детска градина в един областен град – тряба ли кметът да се моли на премиера, попита реторично той. Да, това се случва сега, но не означава, че е правилно, добави вицепремиерът и застъпи тезата, че е необходимо да има децентрализация.

По повод предстоящите местни избори и номинациите в ГЕРБ Дончев заяви, че те продължават. На въпрос какво ще правят с Плевен и Добрич, където Реформаторският блок спечели кметските постове на последните избори, измествайки ГЕРБ, той заяви – „надявам се да правим нещо умно, за да бъдем подкрепени от хората“.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...