На първо гласуване - без машини наесен - 24novini.bg

На първо гласуване - без машини наесен

16.07.2019 | 16:38
(0 гласа)

Народните представители приеха предложения законопроект за отмяна на машинното гласуване за местните и парламентарни избори. 

Предложението на ГЕРБ беше прието със 122 гласа "за", 96 "против", 1 "въздържал се". 

 

Освен това депутатите намалиха срока за предложения между първо и второ четене на 3 дни, а БСП обвиниха ГЕРБ, че по този начин опитват да лишат обществото от дебат, а опозицията да не може да внесе предложенията си. 

glasuvane IK

От ГЕРБ повториха аргументите си, че го правят, за да няма проблеми с местните избори и да не се стигне до касиране. Не търсим политически дивидент, знаехме, че ще има сериозни полемики, но търсихме вариант да не се провалят следващите избори, заяви Александър Ненков от управляващите,

който по-рано нарече машините за гласуване "скъпи играчки".

Валери Симеонов в свой стил обвини ГЕРБ, че те са причинили тази ситуация заради популизма си. Въвеждането на машините беше сделка между ГЕРБ и предишния им партньор от шарената коалиция "Реформаторски блок", които настояваха за тях. Но преди няколко месеца те приеха да има повече машини, за да се харесат на хората и отново популизмът им доведе до грешни решения. Ние винаги сме били против машинното гласуване и 

ще внесем предложение то да отпадне изцяло, вместо да го запазваме за европейски и президентски избори, 

каза още Симеонов. 

Проблемът е, че голяма част от вас са перманентно офлайн. Това не е НАП, Агенцията по вписванията, че да изтекат данни. Едно управление, което разполага с еврокомисар за по цифровиацията и с бели хакери, не бива да ги притеснява едно машинно гласуване, каза от трибуната Румен Божанков от БСП към ГЕРБ.

 

Извънредното събиране днес се наложи след като в петък депутатите от БСП и ДПС не се регистрираха, а мнозинството не успя да събере кворум и да започне работа. Днес кворумът също беше труден, но ГЕРБ и патриотите успяха да се мобилизират и с помощта на "Воля" да съберат нужния брой депутати - 125, за да започне заседанието.

Бързането се налага, тъй като законопроектът, който беше внесен от ГЕРБ, трябва да бъде приет на първо четене, за да има време в оставащите две седмици работа на депутатите да бъде приет окончателно преди лятната ваканция, която обикновено е през целия август.

Депутатите имат 3 дни за предложения, което по всяка вероятност означава, че още следващата седмица е възможно предложенията да се разглеждат и на второ четене в пленарната зала и накрая на седмицата окончателно да лишат гражданите от право на глас с машини.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...