Младен Маринов: Хакерите са писали от руски имейл - 24novini.bg

Младен Маринов: Хакерите са писали от руски имейл

Младен Маринов обяви, че имейът, от който пишели хакерите, бил руски Младен Маринов обяви, че имейът, от който пишели хакерите, бил руски
16.07.2019 | 10:55
(0 гласа)

Най-вероятно става дума за атака "отвън". С тази информация се изчерпи изявлението на вътрешният министър Младен Маринов в ефира на bTV по-рано днес във връзка със станалата снощи хакерска атака. Според хакерите данните на 5 млн. души са източени от сървърите на НАП, НЗОК, финансовото министерство, данъчните декларации и др.

Маринов посочи, че имейлът, от който данните са изпратени до медиите от хакерите, е руски.

Видът на информацията нямало как да бъде коментиран, каза той, въпреки че хакерите я разясниха и сега държавата би следвало да обяви те лъжат ли или действително са източили тези данни.

Той обясни също, че тази сутрин се е чул с началника на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев. До момента екипите са уточнили, че

"наистина е имало несанкциониран достъп до сървър на НАП, от който е изтеглена определена информация".

"Част от информацията вече е сверена, за да се потвърди, че наистина е от сървър на НАП. Прави се анализ на логовете, за да се уточни кога е направено това несанкционирано влизане в сървъра. Преглежда се системата и се търсят уязвимости, които биха довели до друга атака", посочи вътрешният министър.

Маринов опита да омаловажи ситуацията, като каза, че не само България е обект на такива атаки: "Всяка система, която е отворена за външен достъп, има своите уязвимости", се аргументира той.

Министърът добави още, че не бил специалист по политически анализ, но

свърза атаката с решението на Министерския съвет от вчера за закупване на изтребители от САЩ.

Припомняме, че след информацията от хакерите снощи, изпратена до няколко медии, бе съобщено, че МВР, ДАНС и НАП проверяват сигнала за изтичане на лични данни на граждани от сървърите на данъчната администрация.

Медии са получили линк към масив с файлове, съдържащ

ЕГН, имена, адреси и информация за доходи. Масивът съдържа 57 папки с над хиляда файла, с информация от Агенцията по заетостта, НЗОК, ГРАО, НАП.

Според авторите на хакерския пробив са засегнати данните на "над 5 милиона български и чуждестранни граждани, както и компании".

В писмото, изпратено до медиите, се казва: "Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...