Експерт: Атаката срещу НАП е "IT Чернобил", намерих се в източените данни - 24novini.bg

Експерт: Атаката срещу НАП е "IT Чернобил", намерих се в източените данни

Ясен Танев съобщи за източени данни от МФ, като в тях е намерил самия себе си Ясен Танев съобщи за източени данни от МФ, като в тях е намерил самия себе си Кадър: bTV
16.07.2019 | 09:45
(0 гласа)

Атаката срещу НАП и източването на данните на милиони българи е IT Чернобил, каза днес в bTV експертът по киберсигурност Ясен Танев. Той заяви, че е открил и себе си в източения масив от данни.

 

"Базата данни е толкова голяма, че ще бъде изследвана с месеци, а обикновеният човек е заплашен от тази дигитална радиация, защото може да бъдете профилиран", каза още Танев.

 

Припомняме, че снощи хакерите изпратиха имейл, адресиран до редакциите на няколко български медии, за източването на лични данни от български институции на около 5 млн. души.

Те съобщават, че е "пробит" един от сървърите на Министерството на финансите и така през него е източено съдържанието на над 110 бази данни. "Файловете са истински и са огромни, в тях има информация – ЕГН-та, имена, вноски, заеми", предупреди Танев.

"Има данни за съдии и прокурори. Много е важно, когато стане такъв инцидент, държавата да ни предостави информация. Не трябва да губим вяра, че държавата може да пази данните ни”, коментира експертът.

Той призова държавните институции да излязат с ясна информация за това какво се е случило, също да работят с експертите по киберсигурност от частния сектор.

 

Според него е малко вероятно тази хакерска атака да е дело на вътрешен човек, категоричен е, че тя е добре планирана.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви пред Би Ти Ви, че в момента се проверява всеки един от милионите записи и това дали има теч на информация и дали данните са действителни. "Твърди се, че тези данни са чувствителни от данъчните декларации. В момента с правоохранителните органи опитваме да разберем дали са достъпили до НАП по неоторизиран начин", каза Бъчваров.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...