Протест затвори „Цариградско шосе“ днес. Горуляне ще протестира всеки ден - 24novini.bg

Протест затвори „Цариградско шосе“ днес. Горуляне ще протестира всеки ден

Част от протестиращите минути преди блокадата на "Цариградско шосе" Част от протестиращите минути преди блокадата на "Цариградско шосе" снимка: Фейсбук
15.07.2019 | 19:44
(1 глас)

Както се заканиха в петък, днес жители на столичния квартал „Горубляне“ излязоха на пореден протест и затвориха входа на София на бул. „Цариградско шосе“ за час. 

 

Хората са категорични, че до края на седмицата всеки ден от 18:30 ще са там, тъй като няма чуваемост от страна на властта в София за проблемите им.

 

На протеста днес от Инициативния комитет запознаваха останалите граждани с предвидените проекти, в които попадат техни имоти, за които вече с години получават обезщетения само на хартия. Те обявиха, че през цялата седмица по това време ще има „офис на открито“, в който ще консултират гражданите с отчуждени имоти, какво могат да направят, за да защитят частната си собственост.

Част от земите са отчуждени преди 25 години, но обезщетение няма, за други има и съдебни решения, но Столична община не е изплатила нищо.

Миналата седмица гражданите поискаха среща с премиера Борисов, който е и бивш кмет на София, както той се срещна с протестиращите срещу продължаването на строежа на небостъргача „Златен век“, но до момента няма отговор.

 

Гражданите са против промените в Закона за държавната собственост, които предвиждат отчуждаване на имоти без да бъдат заплатени предварително. Те настояват да има срок за изплащане на обезщетенията.

Протестиращите настояват да се намали срока за имотите, които са предвидени за принудително отчуждаване. Към момента такъв срок няма. Има един 15-годишен, който започва да тече след влизане в сила на ПУП-а, а в техни случаи с отчуждени имоти няма в сила ПУП, т.е не тече и срок. Те настояват, ако в срок до 1 година не започне изграждането на обект, където са отчуждени имотите, да се връщат.

Припомняме, че протестиращи от "Горубляне" внесоха писмо до омбудсмана Мая Манолова, с което я призовават да сезира Конституционния съд за поправките в Закона за държавната собственост. Президентът Румен Радев наложи вето на текстовете с подобни мотиви след среща с протестиращите, но то беше преодоляно от депутатите.

Протестиращите се опасяват, че поправките в закона ще засегне и тях и няма да получат заслужени обезщетения за имотите си. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...