Депутат от ГЕРБ: Машините за гласуване са "скъпи играчки" - 24novini.bg

Депутат от ГЕРБ: Машините за гласуване са "скъпи играчки"

Алексанъдр Ненков от ГЕРБ смята машините за гласуване за "скъпи играчки" Алексанъдр Ненков от ГЕРБ смята машините за гласуване за "скъпи играчки" Кадър: БНТ
15.07.2019 | 11:31
(0 гласа)

Машинно гласуване, което утре ще бъде дебатирано в Народното събрание на извънредно заседание следобед стана причина за остър конфликт в ефира на БНТ между депутатите от ГЕРБ Александър Ненков, вносителят на промените в закона, облагодателствали строежа на спрения вече небостъргач "Златен век", и Христо Проданов от БСП.

 

Ненков лансира скандалната теза на правосъдния министър Данаил Кирилов, според когото

 

машините не са добри за изборния процес у нас, понеже с такива машини бил избран венецуелския президент Мадуро.

Аргументът, освен смехотворен, е и показателен за юридическата и политическа компетентност на министъра, бивш председател на правната комсия в парламента. Той и преди този израз в юридическите среди не се приема от експертите като правно компетенен.

Днес в БНТ Александър Ненков от ГЕРБ използва аналогичен на Данаил Кирилов аргумент като припомни, че и президентът Румен Радев е избран с машинно гласуване, а сега вече твърдял, че без машини се отнемат граждански и избирателни права.

"Ние не отричаме машините по принцип, но тяхното включване в процеса на гласуване за местните избори прави този вот рисков", добави Ненков.Той не отговори ако е бил "рисков" този вот на евроизборите, на които 30 % от хората гласуваха с машини и посочиха ГЕРБ за победител, макар и с малко, защо машините станаха "рискови" именно за кметските избори.

Самият Ненков бе авторът и на израза за машините за гласуване, че били "скъпи играчки",

както самият той се изрази на брифинг в парламента заедно с Ана Александрова от ГЕРБ миналата седмица.

Христо Проданов от БСП обаче припомни изборните манипулации на ГЕРБ: "Скъпо било изборното законодателство? Как няма да е скъпо, като няма устойчивост на правилата. С машините няма да има цапаници и разнсяне на чували и показване

как да се манипулират изборите, както го направи кметът на Пловдив Иван Тотев, докото беше районен кмет."

Според Ненков проблемът с машините се свеждал и до това, че се създават административни тежести и проблемът излишно се политизирал.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...