Радев: Да говорят за Европа като постигнем тяхната честност на вота - 24novini.bg

Радев: Да говорят за Европа като постигнем тяхната честност на вота

10.07.2019 | 21:28
(0 гласа)

Президентът Румен Радев не одобрява идеята на мнозинството в Народното събрание за премахване на машинното гласуване на местни и парламентарни избори. 

 

Решението беше прието днес от депутатите в правната комисия като не бешеподкрепено само от БСП и ДПС.

 

Радев е категоричен, че демокрацията и изразяването свободно на вота нямат цена.

Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията и по отношение на подготовка и цена на обществената поръчка, и по отношение на организацията за използване на машините, коментира Радев.

Според Радев са нелепи постоянните сравнения с европейски държави и особено Холандия, в които няма машинно гласуване.

Когато нашата изборна администрация и власти постигнат такъв нисък процент на недействителни бюлетини и осигурят условия да няма манипулация на изборите, както е в тези държави, аз съм съгласен да премахнем машинното гласуване,

каза държавният глава.

 

В отмяната на машинното гласуване Радев видя и удар срещу българите в чужбина, тъй като по този начин се отдалечаваме и от електронното дистанционно гласуване.

Според държавния глава практиката за промяна на изборното законодателство толкова малко преди избори „затвърждава убеждението, че това се прави с някаква цел“.

По повод решението на Министерски съвет за закупуване на Ф-16 и запитан добра ли е цената Радев заяви, че сделката е добра, ако включва всички параметри, които са били първоначално заложени.

Налице е тотална доминация на политическите мотиви над оперативните способности, а условията за техническа поддръжка на този самолет, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, могат да обезсмислят проекта, коментира още президентът.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...