Йончева: Ще ни е срам, че ни е управлявал Борисов - 24novini.bg

Йончева: Ще ни е срам, че ни е управлявал Борисов

Йончева: Ще ни е срам, че ни е управлявал Борисов снимка: кадър БНТ
07.07.2019 | 10:39
(0 гласа)

Един ден ще ни е срам от това, че ни е управлявал Бойко Борисов, заяви пред БНТ евродепутатът Елена Йончева.

 

Тя е категорична, че атака срещу ГЕРБ не е нейна запазена марка, трябвало да бъда запазена марка на всички граждани.

 

Битката срещу това тоталитарно управление не може да бъде спечелена от една партия, а само ако има силно общество, силни медии, силна опоазиция, както в ляво, така и в дясно.

Само с голяма критична маса може да спечелим тази битка. Няколко души могат да дадат темп, но не и да я спечелят, заяви Йончева.

Това, което се случва сега с финансирането е удар срещу демокрацията. Три месеца преди изборите да създаваш нови правила за финансиране, е удар срещу единствена опозиция, която може да те свали – БСП и срещу малките десни партии, коментира Йончева.

От тук нататък партиите ще бъдат зависими от олигарсите, във финансирането им ще могат да участват фирми, които са сключвали договори за концесии, които работят в сфери, пряко свързани с регулация от държава, фирми, регистрирани в България, но с участие на чужди граждани.

В момента имаме държавен и политически рекет - срастване на една партия с държавата, заяви тя.

Попитана за думите на Станишев и дали вижда Борисов като държавник тя заяви, че изказването на лидера на ПЕС е извадено от контекст. Той благодари за подкрепата, но беше подкрепен от всички европейски лидери, не само от Борисов. Според Йончева премиерът го е направил така публично, за да всее раздор в БСП.

 

Борисов е самодържавник, той е човекът, който създава в България едно авторитарно управление.

По отношение на външната политика, той е изключително последователен в неотстояване на българските интереси, заяви тя.

България въобще не преговаря, България се нагажда,

добави Йончева по повод преговорите за постовете в ЕС. Бойко Борисов подкрепяше Вебер, след това Тимерманс, след това лансирахме български имена, Мария Габриел, което провокира изключително негативна реакция сред европейските лидери. Те напрактика се подиграха с българската кандидатура.

Г-н Станишев имаше подкрепа, но се отказа, мисля, че постъпи правилно като оттегли кандидатурата си за председател на Европейския парламент, защото това щеше да означава отстъпление от принципа на водещите кандидати и щеше да намали шанса на Тимерманс за председател на Европейската комисия, посочи Йончева.

Тя заяви, че не се притеснява от това, че имунитетът й като евродепутат може да бъде поискан заради разследването за източване на КТБ. Няма да е прецедент в ЕС. Не се притеснявам, защото това е поредният удар на това правителсто срещу мен, аз съм си вършела работата, категорична е Йончева.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...