Крум Зарков: Въпросът за субсидиите се форсира (видео) - 24novini.bg

Крум Зарков: Въпросът за субсидиите се форсира (видео)

Депутатите от БСП се срещнаха с Ваня Нушева от "Прозрачност без граници", за да обсъдят партийните субсидии. 24новини
20.06.2019 | 14:00
(0 гласа)

„Внасянето на законодателни промени за размера на партийните субсидии стана един форсиран процес. Такива въпроси не се решават по този начин“, заяви заместник-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков по време на среща в Народното събрание с НПО по повод промяната на партийната субсидия. Той допълни, че "с тази среща внасяме спешен порядък".

 

 

Срещата се проведе днес и на нея присъстваха крум Зарков, Явор Божанков и други народни представители от БСП, както и програмният директор на неправителствената организация „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева

„Процесът беше форсиран и едно грандиозно обещание за намаляване на парите за партиите се превърна в дебат за финансирането на политическите сили в страната, който върви към позволяване на частно финансиране“,

смята социалистът.

Според Зарков тези въпроси не трябва да се решават набързо,

а е необходимо задълбочено обсъждане между партиите, гражданите и експертите.

Народният представител смята, че остават два въпроса за решаване – колко да бъде партийната субсидия и правилно ли е да се даде възможност партиите да са финансирани от ирмите без значение собственост на кого са те.

Ваня Нушева ор "Прозрачност без граници" се включи в дебата с депутатите от левицата и заяви, че от организацията са се отзовали на поканата да отстояват позицията, която вече са изразили.

Според нея

въпросите за финансирането на политическите партии са сериозни и най-вече трябва да се преминали през обществено обсъждане,

което го няма в случая заради начина, по който са внесени промените.

Нушева не пожела да коментира всички внесени предложения от различните партии между първо и второ четене на промените в Закона за държавния бюджет.

Тя заяви, че биха желали такава дискусия да бъде в многостранен формат и участие да вземат и други НПО-та.

Припомняме, че преди около две седмици премиерът Бойко Борисов заяви в Народното събрание,  че от

ГЕРБ ще внесат законопроект за намаляване на държавната субсидия от 11 лева на един лев.

Така още същият ден на извънредно заседание на Комисията по бюджет в парламента предложението беше гласувано на първо четене. 

Вчера от ДПС предложиха субсидията да е нула лева

и да се позволи фирмите да даряват средства на партиите, от ГЕРБ пък искат субсидията да е един лев, да се остави възможност фирмите да спонсорират партиите и офисите да бъдат безплатни. 

Първа точка от дневния ред на депутатите за утре са именно промените в Закона за държавния бюджет, с което ще се реши колко да е държавната субсидия за партиите на получен глас.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...