Радев: Не прехвърлям правата си в избора на нов главен прокурор - 24novini.bg

Радев: Не прехвърлям правата си в избора на нов главен прокурор

Според Румен Радев общественото внимание върху процеса трябва да е засилено. Според Румен Радев общественото внимание върху процеса трябва да е засилено. Архив
12.06.2019 | 11:29
(1 глас)

„Далеч съм от мисълта, че прехвърлям правомощията си с разговорите за избор на нов главен прокурор“, заяви президентът Румен Радев по време на дискусия на тема „Предстоящ избор на нов главен прокурор – критерии и обществени очаквания“, съобщи агенция "Фокус".

Изказването му е във връзка с обвиненията на премиера Бойко Борисов, че са недопустими срещите на държавния глава с представители от съдебната власт, за да се обсъди избора на новия главен прокурор.

„Водя се единствено от принципа за разделение на властите, но не пренебрегвам задължението си в края на процеса да подпиша указ“, допълва държавният глава.

Според президента е важно „как ще бъде оценена съдебната независимост от новия главен прокурор, защото освен неговата смелост и гражданска отговорност, това също е част от успеха на неговата бъдеща дейност“.

Според Радев най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси.

Президентът смята, че всички срещи, които е провел, са ясен сигнал за голямата значимост на това предстоящо събитие и трябва да стои във фокуса на общественото внимание.

„Трябва да има високи обществени очаквания към процедурата. Функциите на главния прокурор са основен фактор за ефективна борба с корупцията и престъпността, както иза утвърждаване на законността“,

заяви още Румен Радев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...