Манолова: Разговорите за цената на тока бяха бутафория - 24novini.bg

Манолова: Разговорите за цената на тока бяха бутафория

07.06.2019 | 18:30
(0 гласа)

Според омбудсмана Мая Манолова днешното обсъждане на увеличението на цената на тока и парното е било бутафория. Това стана ясно от официалния сайт на обществения защитник.

 

 

"За съжаление обсъждането днес е бутафория",

заяви тя в КЕВР по време на общественото обсъждане увеличението цената на тока и парното от 1 юли 2019г. 

 Манолова акцентира върху това, че в момента цената на природния газ е най-ниска, а имаме най-високата цена на парното. 

„Като национален защитник, като адвокат на българските граждани, моето място е тук, да изтъкна всички аргументи", заяви тя.

Манолова обясни, че докато на международнитге пазари цената на природния газ намалява с 50%, цената на парното в България се покачва.

Общественият защитник допълни, че

"общественото обсъждане на КЕВР е събитие, което няма значение за крайното решение на регулатора и че не е чула отговори от КЕВР по конкретните становища на енергийните предприятия по време на откритите заседания. 

За да илюстрира тревожната ситуацията като отправна точка, омбудсманът използва Столичната топлофикация.

 "Единственият начин дружеството да не затъва де да увеличава цената на услугата",

заяви Манолова и припомни, че "Топлофикация София" е натрупало загуби за около 600 млн. лв.

Общественото недоволство на граждани и НПО-та взе връх, когато в залата под полицейска охрана и с разрешението на председателя на КЕВР, влязоха да се изкажат представители на протестиращите граждани,

които поискаха мораториум върху цените на тока, парното и водата поне за 6 месеца, проверки за фактурираните от дружествата услуги и промени в Закона за енергетиката.

Според нея гражданите, които всъщност ще плащат сметките, са изключени от процеса по формиране на новите цени, започнал със заявленията на дружествата на 1 април т.г. и реално приключващ с това обсъждане.

Общественият защитник аргументира и искането си към КЕВР да предостави годишните отчети на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про.

 „Изглежда, че са нагодили повишението на цената с размер, който е малко под инфлацията за предходния ценови период. Това, което не можахме да направим, е един преглед, една проверка, дали твърдението на шефа на КЕВР, че ако удовлетвори исканията на енергийните дружества, цената щяла да се повиши с 50% - 60%.“, заяви омбудсманът.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...