Нов абсурд: Върбакова трябва да плати ЧЕЗ до 9 месеца. Но считано от кога? (обзор) - 24novini.bg

Нов абсурд: Върбакова трябва да плати ЧЕЗ до 9 месеца. Но считано от кога? (обзор)

Гинка Връбакова разполага с време от 9 месеца да плати ЧЕЗ. Но не е ясно от кой ден започват да текат деветте месеца Гинка Връбакова разполага с време от 9 месеца да плати ЧЕЗ. Но не е ясно от кой ден започват да текат деветте месеца
09.03.2018 | 11:07
(0 гласа)

Собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова разполага с период от 9 месеца, за да изплати сумата по продажбата на българските активи от ЧЕЗ - България.

 

Срокът обаче започвал да тече от момента, в който българският регулатор одобри сделката, предаде Нова. С което възниква поредният правен казус в абсурдния хаос около ЧЕЗ: как реално ще се определи срокът от 9 месеца, ако българската държава в лицето на председателя на КЕВР заявява, че КЕВР няма отношение към сделката. Регулатор заяви същото и на срещата с президента Румен Радев по казуса с ЧЕЗ, т.е. това е официална позиция, а не лично становище.

 

За въпросната клауза в договора с 9-те месаца срок за плащане писаха различни чешки и български медии, в това число и изданието на чешкия премиер в оставка Бабиш "Лидове новини". Бабиш бе въвлечен от българския си колега Борисов в скандала около сделката. Същото издание бе първото, което изнесе и данните за стоящите зад сделката офшорни капитали и скрити собственици.

Нова предаде, че ако парите по сделката не бъдат платени до 9 месеца, в сделката ще влезе следващият кандидат за покупката на българските активи на ЧЕЗ, който е индийски бизнесмен. Става въпрос за индийска кампания с интереси в българския бизнес, която след 9 месеца може да се окаже доставчик на тока на над 3 млн.българи. По отношение на това дали и на него България ще иска да стане съдружник и да придобие дялове в ЧЕЗ все още няма даден официален отговор от премиера Борисов. Би трябвало държавата да продължи с обявената от него политика на контрол върху частното ЕРП, независимо дали собственик на ЧЕЗ стане Връбакова или индийският бизнесмен. Което с още по-голяма важност поставя въпроса как се отмерва периодът от 9 месеца за финализиране на плащането от Върбакова "от одобрението на сделката от регулатора", ако българският регулатор официално заявява, че няма отношение към одобрението на тази сделка.

 

 

Официално пред Нова от ЧЕЗ груп са заявили, че преди време са водили разговори за придобиване на активите от българската държава. Но тогава българското правителство не е проявило интерес. Това е станало през януари 2017 г.

От финансовото министерство на Чехия, което притежава над 50 на сто от ЧЕЗ, заявяват, също пред Нова, че са получили сериозни уверения за финансирането на сделката и ръководството на ЧЕЗ нямало никакви съмнения в Гинка Върбакова.

Според източници на Нова Гинка Върбакова има подписан договор, според който през следващите 5 години няма право да препродава българските активи на ЧЕЗ, което от самото дружество потвърдиха.

Вчера обаче друго чешко издание - "Хосподарски новини" изнесе данни, че участие на българската държава в "ЧЕЗ България" е неприемливо за ръководството на чешката енергийна група, освен ако българското правителство не предложи решение по арбитражното дело, което се гледа във Вашингтон. Това заяви за Дарик журналистът от „Хосподарски новин“ Петр Лукач.

От бизнес гледна точка това е напълно нормално и разумно, тъй като ако си в процес на арбитраж и ти потрябват документи, имаш нужда новият собственик да ти сътрудничи при предоставянето им, добави той. Ситуацията се усложнява от факта, че има още две арбитражни дела – с ЕНЕРГО-ПРО и EVN. Според Лукач самото ръководство на ЧЕЗ не е сигурно какво точно може да се направи и това се проучва от юристи. Най-големият въпрос в Чехия в момента е кой е изпратил поверителен документ от Надзорния съвет на ЧЕЗ на българския премиер, каза още Петр Лукач пред Дарик, визирайки папката, която премиерът Борисов занесе в деловодството на Народното събрание за засекретяване, твърдейки че му е дадена от чешкия премиер Бабиш. Няколко часа по-късно обаче Бабиш каза, че са провели само телефонен разговор и е пренасочил премиера Борисов към ръководството на ЧЕЗ. В паката, каза Борисов на брифинг в парламенат тогава, имало данни за банки, които изразили готовност да финансират сделката, като тогава се замеси името на държавната Банка за развитие (ББР). От ББР опровергаха, че имат намерение да плащат по сделката. Но за другите две банки данни не се оповестиха официално. Така не става ясно кой още е изразил готовност да финансира Върбакова. А папката очевидно притеснява ЧЕЗ, тъй като те разследват как документът, който е имал само надзорът на ЧЕЗ, се е озовал в българския премиер, първо, и, второ, дали ще успее на базата на документа българскитя премиер да напарви такава среда, че банките заявили готовност да финансират, да се отметнат, обяснява ситуацията Лукач.

 

 

Арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България, е ключов момент в решаване на проблема. ЧЕЗ съди българската държава за около 600 млн. евро и при съобщаването на избора на купувач от дружеството заявиха, че сделката няма да повлияе на арбитража. Но изходът от арбитража за тях е важен, защото сумата е значителна, а имиджовия ефект - голям.

Според чешки анализатори именно евентуалното споразумение по това дело от страна на България и Чехия може да бъде факторът при разрешаване на въпроса дали българското правителство ще може да се включи в сделката по придобиване на българските активи в ЧЕЗ. Това е така, защото, ако държавата влезе в сделката като съдружник на Върбакова и придобие ЧЕЗ, а компанията съди България, ще се окаже, че държавата съди себе си, чрез собствеността си, което е правен абсурд.

Медиапул и Капитал от своя страна пък изнесоха информация, че Върбакова има клауза в договора си като купувач да съдейства за арбитража, каквото и да означава "да съдейства". Според сегашни ход на сделката Гинка Върбакова се оказва собственик на ЕРП, което съди държавата й и след 9 месеца, ако плати успешно сумата, Върбакова ще стане ответна страна по делото срещу България. Което ще се превърне в правен абсурд, понеже България иска да е съдружник на Върбакова и да придобие дял в дружеството от 35 %, както обяви финансовият министър Горанов публично.

В момента Върбакова е в Чехия, предават телевизиите, за да преговаря с продавача да се съгласи България да стане съдружник на Върбакова, което означава, че държавата съвсем съзнателно трасира пътя към правния абсурд. На брифинга в Министерския съвет миналат аседмица на Върбакова и вицепремиерите Томислав Дончев и Владислав Горанов, а и в последващи интервюта след това вицепремиерите не отрекоха, че тя отива да преговаря новите условия за влизане на държавата в ЕРП-то. Още тогава резонно изникна въпросът с какви правомощия и от кого е упълномощена Върбакова да преговаря за дела на държавата и за българския публичен интерес.

Опозицията чрез телевизионни участия задават същия въпрос днес.

Междувременно от интервю на вицепремиера Красимир Каракачанов в bTV стана ясно, че оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова не се приема. Другият вицепремиер Валери Симеонов дори подсили тезата, като добави, че Петкова нямала "морално и политическо право" да сдава поста. Тя подаде оставка обаче с мотив, че се познава с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова и не желае това да поражда съмнения за конфликт на интереси в качеството на Петкова като министър на енергетиката. Седмица по-късно правителството очевидно прави маневра и на конфликта на интереси на енергийния министър му свърши срокът на употреба.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...