Борисов: Догодина до Белград - по магистрала - 24novini.bg

Борисов: Догодина до Белград - по магистрала

Борисов инспектира строителството на разширението на пътя за Драгоман Борисов инспектира строителството на разширението на пътя за Драгоман МС
23.05.2019 | 12:29
(0 гласа)

„За Нова година - догодина трябва ходят до Белград по магистрала. От Бургас като тръгнат - до Белград, Мюнхен, не трябва да има светофар", заяви министър-председателят. Бойко Борисов днес при Драгоман. Той инспектира началото на строителните дейности по модернизацията на 17 км от първокласния път I-8 Драгоман - Сливница. В участъка ще бъде изградено второ платно, а старото ще бъде реконструирано, с което отсечката ще стане с магистрален габарит.

 

Той е част от автомагистрала „Европа", която ще свързва София с ГКПП „Калотина".

 

Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет.

Срокът за завършване на строителните работи е 2021 г., но премиерът Борисов призова изпълнителите да завършат отсечката до края на 2020 г.

Премиерът Борисов посочи и че са предвидени средства за разширение на ГКПП „Калотина" заради притока на инвестиции в страната. Той подчерта, че се очаква засилване на тежкотоварния трафик през пропускателния пункт, което налага и разширяването на му.

Трасето на АМ „Европа" между ГКПП „Калотина" и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три части.

Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Първият участък от ГКПП „Калотина" до Драгоман е с дължина 14,5 км, ще бъде финансиран от Механизъма за свързана Европа и националния бюджет.

В края на 2018 г. бе сключен договор с изпълнителя на техническия проект и строителство на обекта и предстои подписването на договора за строителен надзор. Строителните работа на средния участък от трасето между Драгоман и Сливница започва сега. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...