Панов: Прокуратурата обслужва управляващите - 24novini.bg

Панов: Прокуратурата обслужва управляващите

Президентът Радев се срещна с председателя на ВКС Панов Президентът Радев се срещна с председателя на ВКС Панов снимка: Пресцентър Президентство
14.05.2019 | 19:31
(0 гласа)

Днес президентът Румен Радев се срещна с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов по повод избора на нов главен прокурор и дебата за ограничаване на правомощията му. 

 

След срещата Панов коментира, че с липсата на контрол върху главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България.

 

Според него

прокуратурата „ясно е показала, че обслужва управляващите“.

Именно затова е припомнил предложението си за промени в Конституцията за мястото на прокуратурата в съдебната система и за правомощията на главния прокурор.

Той е категоричен, че трябва да има промени във връзка с контрола над главния прокурор и правомощията му.

За разлика от обвинител номер 1 Сотир Цацаров, Панов смята, че започнатите разговори от държавния глава са навременни и необходими.

Панов изрази мнение, че

при нереформиран Висш съдебен съвет, в който има доминация на политическата квота, темата как ще се проведе изборът на нов главен прокурор е „почти предопределена“.

От своя страна президентът Радев е посочил, че обществото трябва да получи гаранции и да бъде убедено в прозрачността на процедурата и спазването на критериите при избора на новия главен прокурор и в неговата независимост.

 

От пресцентъра на президентството обявиха, че са обсъдени правомощията и отговорността на „тримата големи“ в съдебната власт, ходът на правосъдната реформа, независимостта на съдебната система и ефективността на Механизма за сътрудничество и проверка.

Разговорите на Радев продължават утре с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...