Протестът: Долу ръцете от нашите деца (видео) - 24novini.bg

Протестът: Долу ръцете от нашите деца (видео)

Протестът с апел "Долу ръцете от нашите деца!" тръгна от МС към Народното събрание
Мария Йорданова 11.05.2019 | 18:45
(1 глас)

В София около 2000 души излязоха на протест срещу Националната стратегия за детето. Те се събраха пред Министерски съвет. Мотористи и хоругви с Кирил и Методий, знамена и напписи "Долу ръцете от нашите деца" бяха отричителни знаци на протеста. Той продължи като шествие към народното събрание.

Протестът в София ще продължи до 20 часа с шествие по бул. "Цар Освободител" - от Министерския съвет до Народното събрание.

Чуват се освирквания на различни текстове от Закона за закрила на детето. Протестиращит скандират "Долу ръцете от нашите деца", "Върнете децата".  

Протести днес има още в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Сливен, Гоце Делчев, Габрово, Смолян, Силистра, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Ямбол, Пазарджик, Плевен, Свиленград, Шумен, Хасково, Враца, Сандански.

Законът за закрила на детето е вече за отмъкване на детето. Въведоха доносничество без проверка на изхода на доноса. С Новите промени ДАЗД прилича на торбалан, с който всички да плашим децата си, защото ги взимат и ги отвеждат в приемни семейства, заяви един от протестиращите.

Протестиращите са недоволни и от прекалено разтегливи текстове, според които деца ще може да бъдат изведени от семействата им.

Искането на протестиращите е да се отхвърли „Стратегията за детето (2019–2030)“,

както и "да се отхвърлят скрито внесените и набързо приети подобни промени в Закона за закрила на детето и в Семейния кодекс, плюс пряко обсъждане на тези текстове точка по точка!", става ясно от описанието на събитието в социалната мрежа.

Всичко, което се случва е за пари. НПОта ни убеждават, че страховете ни са безсмислени. Но на тях Норвегия дава пари, коментира един от протестиращите. От нас зависи дали ще позволим това да се случва. До преди два месеца не мислех, че може да има подобни искания, добави той. 

Тази стратегия е част от войната между розовия джендаризъм и нашите изконни християнски ценности, смята един от протестиращите.

Зад говорителите на протеста има традиционните за православната църква икони, използв

ани за литийни шествия.

protest strategiq deca

Снимка: Символи на православната църква зад говорителите на протеста.

Протестът беше огласен от песните на Слави Трифонов. 

Припомняме, че на 1 май в Сливен имаше протест срещу Стратегията.

Организаторката на събитието Надежда Маргенова заяви, че документът не отговаря на народопсихологията на българите.

Въпреки че, преди Великденските празници премиерът Бойко Борисов нареди да се спре работа по Стратегията, в социалните мрежи хората смятат, че това е било предизборно.

Вчера министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че Националната стратегия за детето 2019-2030 година трябва да се прецизира и документът ще бъде допълнително обсъден. 

Групата "Не на Националната стратегия за детето 2019-2030" съществува от февруари месец и в нея участие са взели над 70 хил. души от цялата страна. 

В мрежата има идея и да се обединят протестите срещу Стратегията и новият протест на майките на деца с увреждания. На протеста имаше и представители на протестиращите медицински сестри, които призоваха за повече подкрепа на протестът им на 15 май. 

 

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...