Велев: Има организирана престъпна група в пазара на ток - 24novini.bg

Велев: Има организирана престъпна група в пазара на ток

Велев: Има организирана престъпна група в пазара на ток снимка: кадър Нова телевизия
10.05.2019 | 08:52
(0 гласа)

При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция.

Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група,

заяви пред Нова телевизия председателят на Асоциаицията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в коментар за рекордните цени на тока у нас в последните дни.

Той съобщи, че Асоциацията е сигнализирала както КЕВР, така и прокуратурата за ситуацията и настоява д абъдат направени проверки.

Те настояват за оставка на ръководството на НЕК и преструктуриране на компанията.

Вчера от Асоциацията изпратиха писмо до премиера Борисов и енергийния министър Петкова с искане за смяна на ръководството на НЕК, създаване на условия за реална конкуренция на пазара на ток, преодоляване на изкуствения дефицит. 

От АИКБ смятат, че нарочно се създава ситуация с дефицит на електроенергия, тъй като така се вдига и многократно цената. На 7 май цената е била нормална, а на следващия ден на борсата за ток е предложено много по-малко количество електроенергия, което е вдигнало значително и цените, обясни ситуацията Велев.

 

Той коментира, че у нас токът на свободния пазар е около 84 евро на мегават час сред, а в съседните страни 44. Велев вижда проблем в невъзможността да се търгува енегрия в самия ден, както е в останалисте страни.

При един такъв дефицит се изземват стотици хиляди, милиони дори, за един ден от хората. Като се плати скъп ток, се плащат по-малки заплати, или се вдигат цените и хората плащат по-скъпи стоки. Чрез НЕК, ЕСО се дават тези пари в последствие на американски централи, ТЕЦ „Варна”, Ковачки, защото за следващия ден се създава дефицит, дебаланс. При дебаланс цените са два пъти и половина по-скъпи над тази цена, поясни Велев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...