Тони Танев: На младите не им се занимава с бизнес, бюрокрацията е голяма (втора част) - 24novini.bg

Тони Танев: На младите не им се занимава с бизнес, бюрокрацията е голяма (втора част)

Тони Танев е млад предприемач, който смята, че решението на проблемите с администрацията е онлайн обслужването Тони Танев е млад предприемач, който смята, че решението на проблемите с администрацията е онлайн обслужването
Мария Йорданова 27.04.2019 | 18:30
(1 глас)

За това какво пречи на бизнеса в България и имат ли желание за работа младите хора у нас пред 24новини.бг говори собственикът на столичен фитнес Тони Танев. Във втората част на интервюто с него той казва, че на младите хора не им се занимава с бизнес. Администрацията трябва да се намали, а електронното управление да се ускори, смята той.

 

 

От друга страна, на младите не им се работи, разказва още младият предприемач.

 

Тони, лесен бизнес ли е да имаш фитнес?

Всеки бизнес е труден за започване, разработване и като цяло излизане пред конкуренцията. Но конкуренцията е здравословна за бизнеса – изкарва напред по-добрия. Ако не се вложат достатъчно усилия, няма как един бизнес да се развива.

По-лесно ли е да се развива бизнес извън България?

Ако в София има 600-700, до 800 фитнес зали, то във Виена например ще са двойно повече. Там ще има и двойно повече пари, но и двойно повече конкуренция. Дали ще е в България или извън нея, конкуренцията я има. Данъците там са четири пъти по-високинапример, но значение има нивото на корупцията - у нас то е голяма пречка.

Кое прави бизнеса в България по-труден?

Управлението на фитнеса има много вътрешни фактори, но външно

бюрокрацията и корупцията пречат много – данъчни, община, различни органи, проверки за сплашване.

Изискват огромна документация, която хората, които трябва да обслужват клиентите, пишат. Попълват едни безкрайни таблици за работно облекло, хладилници, температура, хигиена.

За удължаване на работното време на фитнеса с 1 час ми отне три дни разхождане по гишета. Понякога и не всичко работи – принтерът се развалил, гишетата те препращта от едно на друго, клонът на банката нямал система.

Системата е бавна, а на служителите в администрацията не им се работи.

Онлайн не може, защото не е синхронизирано нищо с нищо. Трябва да се намалят хората в администрацията също. И да се обучават по-добре.

Какво, според Вас, е решението на проблема?

Решението е всичко да е електронно, но не както с електронните винетки.

Идеята е да го направят кадърни хора, а не да има проблем като с тол-системата. Да направят тестови период, а не да се купуват винетки онлайн и после хората да се оказва, че нямат винетки.

Младите хора в България искат ли да се занимават с бизнес?

По мои наблюдения – не.

Младите по-скоро предпочитат да разчитат на страничен източник на средства.

Около 10% от обкръжението ми се занимава със собствен бизнес. Половината не работят и разчитат на помощ от родителите си с оправданието, че са студенти. Останалите работят и учат, като в масовия случай достигат дадено ниво на развитие, което ги удовлетворява и след това нямат амбиция да постигнат повече.

Става въпрос за хора на възраст от 22 до 25 години.

Проблемът е, че това не е само в България. В Германия също има хора, които предпочитат да разчитат на някой друг от финансова гледна точка или да работят малко, колкото да им стигнат парите до следващата работа. Това е една заучена безпомощност, с която те свикват и е по-лесно - родителите помагат и ти никога не се откъсваш от тях.

Все пак, има ли млади хора, които искат да се развиват?

Само 30% искат да се развиват.

Другите си изкарват парите от заплата до заплата и нямат желание за голямо развитие, на научат нещо ново, да се усъвършенстват.

Всеки иска да работи по това, което е завършил, но често, когато работодателят изисква от тях повече работа, а заплатата е 1000 лева, те се отказват, защото не им се работи или искат да работят нещо различно. 

***

Какви са най-новите тенденции във фитнеса, има ли бъдеще в България и колко популярно е здравословното хранене вижте в първата част на интервюто с Тони Танев. 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...