Иван Гешев: 8-10 млн. лв. отмъкват "ало"- измамниците от жертвите - 24novini.bg

Иван Гешев: 8-10 млн. лв. отмъкват "ало"- измамниците от жертвите

Иван Гешев заяви на форума на МВР, че 8-10 млн. годишно измъкат "ало"-измамниците от жертвите си Иван Гешев заяви на форума на МВР, че 8-10 млн. годишно измъкат "ало"-измамниците от жертвите си Архив
19.04.2019 | 10:30
(0 гласа)

Премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на Агенция "Митници" Георги Костов откриха националното съвещание на ръководството на МВР начело с вътрешния министър Младен Маринов.

 

Шефовете на полицията презентират успешни реалицазии на противодействие на престъпления, свързани с телефонни измами и трафик на наркотици.

 

Припомняме, че вчера при спецакцията срещу телефонни измамници бяха задържани петима души в България и 28 - в Румъния.

При откриването на форума днес, заместник-главния прокурор Иван Гешев постави акцента върху ало измамниците, хванати вчера в съвместната акция и в Румъния. В северната ни съседка бяха задържани 28 души, а у нас - 5 души, маст от които високо в йерархията на престъпната схем.

"Промени се подходът на работа - вече не се работи на парче с оглед на това, че измамите са на територията на цялата страна и отделните РПУ. А предвид високата обществена опасност на тези деяния, променихме методите", каза Гешев като обяви, че вече се целят в ръководителите на схемата, не в мулетата и т.нар. "въртачи" - тези, които физически набират жертвите по телефона и говорят с тях.

"Около 8-10 милиона на година е цената на тези измами, може да не ви се струват много, но това са спестяванията на възрастните хората,

котито са основните жертви", каза Иван Гешев.

Сотир Цацаров заяви, че резултатите от акцията вчера се дължат на приложения системен подход. "Но повтаряемостта на тези случаи на ало измами отдавна и в цялат астрана, показват, че трябва да има превенция, не само арести", по думите му.

Цацаров съобщи, че в тази връзка са изработени 2 клипа за превенция на телефонните измами,

с различна продължителност, от режисьора Андрей Слабаков, безвъзмездно, и по споазумения с трите телевизии - bTV, NOVA и БНТ. Цацаров подчерта, че клиповете могат да се ползват безплатно от медиите, като се теглят от интернет страницата на прокуратурата от днес.

"Това е поминък за част от българското население от ромски произход. Има доказателства за 2 млн. лв.

Имаме около шест вторични случая. В Румъния са иззети стотици карти и румънски ваучери. Задържани са само български граждани, основно с ромски произход. Невсички са от Горна Оряховица. Ръководното ниво е от района на Горна Оряховица", каза Гешев при акцията вчера.

Иззети са шест луксозни автомобила, които днес, на форума на МВР, бяха показани на клипове.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...