Мая Манолова отказа коментар за Иво Христов (видео) - 24novini.bg

Мая Манолова отказа коментар за Иво Христов (видео)

Мая Манолова остави без коментар Иво Христов в листата на БСП за евроизборите и присъдата на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.
Мария Йорданова 18.04.2019 | 19:30
(0 гласа)

Омбудсманът Мая Манолова не пожела да коментира освобождаването на Иво Христов и преди това влизането му в листата на БСП на избираемо място, въпреки че е шеф на политическия кабинет на президента Румен Радев. Тя не пожела да коментира и присъдата на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, от чието име в този момент се събират подписи в столичната метростанция "Сердика" за регистрация като независим кандидат за евродепутат. 

Пред журналисти в парламента по-рано тя заяви, че няма да коментира политически теми. 

И двете теми обаче са въпрос на политически права на граждани и са съврзани с български институции - президент и местна власт. 

По отношение на Иво Христов стои въпросът с политическото право да бъдеш избиран чрез партийна листа, въпреки позицията началник на кабинета на независимия президент, в случая Румен Радев. Очевидно президентът вижда конфликт на интереси, след като днес освободи Христов с указ от заеманата длъжност.

Нарушени ли са правата на Христов е резонен въпрос към омбудсмана Манолова, която е и юрист и един от авторите на промени в Изобрния кодекс преди време.

По отношение на Десислава Иванчева пък се поставя въпросът за правото да се кандидатира от затвора 

осъдена на първа инстанция бивша кметица на район.

Същият казус стои и с Евгения Банева, която обяви, че ще се кандидатира от столичния арест

за кандидат за евродепутат.

Как те ще събират подписи, ще правят политическа агитация и ще представят политическите си платформи от местата за лишаване от свобода е въпрос на регламентиране на политически права в България.

По именно тези причини 24новини.бг потърси мнението на омбудсмана като гарант на правата на гражданите, особено политическите.

Днес държавният глава Румен Радев освободи Иво Христов от длъжността началник на политическия кабинет на президента. Издаден е указ от Радев по молба на Христов, след като той влезе на 4-то избираемо място в листата на БСП за предстоящите избори за Европейски парламент.

Бившият кмет Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха осъдени на първа инстанция в понеделник, на 15 април. Тогава съдът реши 20 години затвор и 10 000 лева глоба за Иванчева, а за Петрова 15 години затвор и 15 000 лева глоба. В момента за Иванечва се събират 2500 подписа, за да може да се регистрира в ЦИК като кандидат за европарламента.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...