Кметът на Габрово: Нямаме незаконни ромски къщи - 24novini.bg

Кметът на Габрово: Нямаме незаконни ромски къщи

13.04.2019 | 09:04
(0 гласа)

Кметът на Габрово Таня Христова заяви, че оставката, която й искат протестиращите, е в джоба й. От думите й пред Нова телевизия, обаче, стана ясно, че тя не вижда причина да я подава. 

 

Тя отрече обвиненията, че в последните години местната власт е привличала роми и е категорична, че няма самонастанили се и живеещи в незаконни къщи роми. А събарянето на постройки в последните дни е с цел превенция. Това са необитаеми, а не незаконни ромски къщи, подчерта Христова.

 

В нашия град няма гето и условия, в които да се създава напрежение, няма ромско училище или детска градина.

Нетипично е присъствието на роми, заяви тя.

Христова е изпратила до Народното събрание предложение за промяна в закона, в която да се даде възможност вместо парични глоби, кметовете да налагат задължение за наказателен труд. Подобни предложения вчера обявиха от ВМРО, че внасят. 

Очевидно и като хора, и като институции сме допуснали грешки, които са водили до натрупване на напрежение, което се отпуши след побоя. Убедена съм, че всички искаме с разум и спокойствие да решаваме проблемите си, добави Христова пред бТВ. 

Като своя вина тя вижда, че не е успяла да обясни на габровци присъствието на роми в града. 

Днес в Габрово се очаква четвърти голям протест срещу насилието. Протестите започнаха след като няколко роми набиха служител в супермаркет. 

 

Пред бТВ битият мъж заяви, че е повикан от своя колежка, тъй като клиентите са проявили агресия. Той им направил забележка и продължил работата си, но по-късно отново се стига до напрежение, довело и до побоя. 

Той изрази надежда напрежението в града да премине без инциденти и всеки да си вземе поука, че подобно поведение не се толерира. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...