Нейков: Взелите пенсии с измама ще трябва да ги върнат - 24novini.bg

Нейков: Взелите пенсии с измама ще трябва да ги върнат

12.03.2019 | 17:00
(0 гласа)

Това е шамар за всички хора, които изпълняват правилата. Така бившият социален министър Иван Нейков коментира темата с даването на фалшиви високи пенсии от НОИ Силистра. 

 

Ако е вярно, че става дума за миньорски пенсии, как се чувстват миньорите, които си оставиха здравето в мините. Ако това, което твърдят, че се е случвало в Силистра се докаже, ще е тежък удар.

 

Как никой по веригата не е видял какво се случва,

Нейков не може да си обясни. Очевидно става въпрос за кръг на обрастване на интереси, в следствие на което се стига до това мълчание.

Не искам да приема, че подобни измами са практика и се надявам това да е изолиран случаи. Ако има повече такива, това ще е изключително сериозно за системата и хората ще спрат съвсем да вярват в нея, коментира Нейков.

Според него става въпрос зафалшиви документи за стаж преди създаването на регистъра от 2000 година, тъй като той не може да бъде излъган.

 

Хората, възползвали се от измамата, дължат връщането на всички пенсии, които са получили,

а срещу тях може да бъде търсена и наказателна отговорност.

Наказание според него трябва да има за тези, които а издавали фалшиви документи, като и за хората по веригата, които са си затваряли очите.

Припомняме, че съдът остави трима от задържаните за схемата в Силистра в ареста като сред тях е и шефът на НОИ в града, който слагал срещу имената на конкретни хора "С.М.Ч." - "силно мой човек", за да не проверяват служителите документите. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...