Манолова за трика на ГЕРБ от днес: На обещания не вярвам - 24novini.bg

Манолова за трика на ГЕРБ от днес: На обещания не вярвам

Мая Манолова е скептична към обещанията на Борисов да се върнат преференциите Мая Манолова е скептична към обещанията на Борисов да се върнат преференциите
18.02.2019 | 19:46
(0 гласа)

"Затруднявам се дали да вярвам на Цветанов от събота или на Цветанов от понеделник и дали това, което решиха днес, няма да бъде променено. На думи и обещания не вярвам".

Това заяви в ефира на БНТ националният омбудсман Мая Манолова тази вечер за връщането на преференциите, обещано от ГЕРБ

след кризата, която създадоха с коалицията си с ДПС срещу изборните права на гражданите.

"Аз не вярвам на думи и на обещания, а на действия и ще проследя, за да видя дали ще бъдат върнати текстовете за преференциите", закани се тя на ГЕРБ.

Днес Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова предприеха кризисен пиар и обещаха връщането на преференциите както са били,

което, ако се спази законът, не може да стане по-рано от кроя на месец март, а изборите са на 26 май.

Припомняме, че форматът на брифинга на управляващите днес няма нищо общо с правомощията им по Конституция -

нито премиерът, нито столичният кмет могат да нареждат на парламентарната група на ГЕРБ какви закони да приема. Това бе мнението и на самият премиер Бойко Борисов, впрочем, в първия му коментар за скандалните промени, направени от депутатите на ГЕРБ на 14 февруари. Тогава той твърдеше, че това е "волята е на депутатите" и "не им се бърка".

Днес обаче, Бойко Борисов направи точно обратното - даде заповед на народните избраници как да действат като законодатели и да променят скандалните промени. По повод на това пък Мая Манолова коментира: "Промените, които бяха направени, отнемат съществуващи права на българските граждани. Управляващите показаха неуважение към близо 1,5 млн. български граждани, които гласуват мажоритарно".

Манолова посочи още: "Не е мой ангажимент да правя политически коментари. Бдя за правата на гражданите, те са над всичко.

Ако не бъдат върнати назад промените, ще подам конституционна жалба, за да защитя правата на гражданите.

Над всичко е гласът на суверена, гласът на народа, гласът на българския гражданин и когато той е предпочел един кандидат пред друг, това е негово суверенно право. Когато това право му е дадено веднъж, не бива да се отнема", подчерта омбудсманът.

Според Манолова спорът за новия състав на Централната избирателна комисия по същество е за това трябва ли да се спазва законът или не. "Ако депутатите се чудят дали да спазят закона, какво остава за редовите български граждани", обобщи тя.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...