Радев подкрепи Русия срещу ЕС и САЩ в битката за Венецуела - 24novini.bg

Радев подкрепи Русия срещу ЕС и САЩ в битката за Венецуела

04.02.2019 | 21:03
(0 гласа)

Президентът Румен Радев публикува в страницата си във фейсбук тази вечер позиция по повод разразилата се политическа криза във Венецуела.

 

Според Радев България не трябва да подкрепя общата европейска позиция.

 

Припомняме, че големите държави в ЕС и Европейският парламент заявиха подкрепа за самообявилия се за президент Гуайдо, който настоява за провеждане на нови президентски избори във Венецуела.
От своя страна Мадуро не дава властта и заяви, че е готов на избори, но на парламаментарни, тъй като в парламента мнозинство имат противниците му. Същевременно Венецуела е изправена пред гражданска война, а хиляди хора излизат на протести по улицата в подкрепа и на двете страни като по-многобройни изглеждат тези за Гуайдо.

Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент, беше признат от САЩ, държавите от „Групата Лима“ с изключение на Мексико, Организацията на американските държави.

Европейските държави, сред които Великобритания, Германия, Испания, Холандия и Франция обявиха, че ще признаят Гуайдо за временен президент, ако Николас Мадуро не свика нови президентски избори до 8 дни, които изтекоха. А миналия четвъртък Европейският парламент прие резолюция за подкрепа на Гуайдо до провеждане на нови избори. 

От другата страна - в подкрепа на Мадуро са Русия, Иран, Китай, Турция, Беларус, Боливия, Никарагуа и Салвадор.

Позицията на българския президент изглежда странна, тъй като самият той казва, че са нужни избори, за каквито настояват и европейските държави, и самият Хуан Гуайдо. А на пръв поглед изглежда, че Радев застава срещу ЕС и САЩ в подкрепа на Русия. 

 

Ето и какво написа Радев:

„Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие.
В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение.
Направеното предложение за обща европейска позиция обаче не води до подобно решение. Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати. В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори. Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт, които задълго да дестабилизират държавата и региона и да донесат страдания на народа на Венецуела.
Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция.“

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...