Слави Трифонов: Аз пък съм „гологлав лешояд“, но не съдя никого - 24novini.bg

Слави Трифонов: Аз пък съм „гологлав лешояд“, но не съдя никого

Според Слави Трифонов тенденцията е за опасно самозабравяне на властимащите Според Слави Трифонов тенденцията е за опасно самозабравяне на властимащите снимка: Фейсбук
23.01.2019 | 15:30
(0 гласа)

Водещият Слави Трифонов коментира в социалната мрежа ситуацията с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който съдеше граждани заради обидата „смешник“ в коментар в социалната мрежа. 

 

След като онзи ден Трифонов е изразил мнението си в социалната мрежа, че

 

управляващите имат раними души и трябва да ги прегръщаме, „а не да бъдем саркастични по отношение на тяхната работа“,

до него са изпратени и други подобни примери.

„Тенденцията е за опасно самозабравяне на властимащите,

които малтретират чрез съдебни искове граждани, осмелили се да направят коментар, който не е по вкуса им“, пише водещият.

Според потребител на социалните мрежи, цитиран от Трифонов, заместник-кметът на Стара Загора Йордан Николов съди младо семейство заради използването на думата „вещер“ по негов адрес отново в социалните мрежи. Николов е приложил медицинска експертиза, според която след като прочел думата „се почувствал напрегнат и разтревожен, повишил стойности на АКН 195/100, силно сърцебиене и тежест в гръдната област, впоследствие направил астматичен пристъп“. А към делото е приложил и редица снимки от профила на младото семейство, сред които дори такива от погребение на техен близък.
Трифонов е получил сигнал от Silvia Ilkova, която била съдена от КОНПИ, докато работела там, заради изразено мнение по повод институцията в социалната мрежа. Жената не е осъдена, тъй като според съда тя „е изразила лично мнение, базирано на публично известни факти.“

Съпругът на Йонка Костова пък е съден от шефа на КАТ в Монтана за 2000 лева, тъй като го нарекъл „смешник“.

 

„Това са само още два примера. И сега, стоят няколко въпроса:

Колко още дела из цялата страна се водят в момента от хора на власт срещу обикновени граждани?

А защо ги водят? Защото са нежни и раними души ли? Едва ли.

Насаждането на страх у гражданите с „Виж какво може да ти се случи“ е арогантна демонстрация на сила от страна на властимащите.

А знаем, че понякога властта се пази и със сила. Знаем и при кои режими се случва това.“, коментира Трифонов.

„Ще направя и едно уточнение, тъй като виждам известно неразбиране. Публичните личности, за разлика от обикновените хора, трябва да проявяват много по-голяма толерантност и търпимост към критика или оценъчно мнение.

Ето, аз например съм „гологлав лешояд“, но никого не съм тръгнал да съдя за подобно мнение. Освен това съм и рептил.

Още по-голяма толерантност към критика и мнение трябва да проявяват политиците и управляващите, тъй като са избрани с обществен вот. И това не го казвам аз - това го казва законът, това го казват конвенциите за правата на човека и за основните свободи. Една от основните свободи е свободата на изразяване.
И ако искате да имате тази свобода, от горните примери трябва да ви светне червената лампичка. Иначе някой ден и за вас може да светне синята.“, пише още той.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...