Иван Гешев: Над 2 млрд. са източени през фалшиви ТЕЛК - 24novini.bg

Иван Гешев: Над 2 млрд. са източени през фалшиви ТЕЛК

Според заместник-главния прокурор Иван Гешев фалшивите ТЕЛК са в цялата страна Според заместник-главния прокурор Иван Гешев фалшивите ТЕЛК са в цялата страна снимка: Архив - кадър БНТ
22.01.2019 | 09:21
(0 гласа)

Над 2 млрд. лева са източени от държавата през фалшиви решения за ТЕЛК. Схемите в страната са различни и продължава проверката, заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев пред БНТ. 

 

Според него извън тази сума е източването на здравната система през фалшиви хоспитализации, на които хората с ТЕЛК имат право, но тяхната стойност не може да с еизчисли.

 

В Силистренско има цели села или поне половината от селата, които са с ТЕЛК решения. В областта около 28% от хората са инвалиди, посочи той. Проверки са направени още в Разград, Перник, Габрово и още два града, където процентът на подобни решения е между 18 и 28. 

Над 200 са разпитаните хора до момента като 70% от тях не са знаели дали са се явявали пред комисия,

не знаят какви документи са им трябвали, нито колко лекари има в комисиите, стана ясно от думите на прокурора.

Имало е схеми, при които посредници директно влизат в махалите и кварталите, където има съсредоточаване на социално слаби и

срещу 600 лева им предлагали да получат решение, за да взимат инвалидна пенсия,

посочи той.

Според Гешев не е морално да се задържат хората, платили на посредниците, защото те просто търсели начин за препитания. Все пак той уточни, че това е документна измама.

Главната цел на прокуратурата са посредниците и ТЕЛК комисиите, а не обикновените хора, посочи прокурорът.

 

По отношение на доклада на ЕК, които според Ройтерс, критикува България заради продажбата на българско гражданство, Гешев заяви, че прокуратурата ще се самосезира, когато го прочете. Ако има достатъчно факти, по които да се работи, по всяка вероятност ще се започне проверка, каза той.

Гешев уточни, че при тях няма сигнал за продажба на българско гражданство, а акцията в ДАБЧ е заради корупционна схема за продажба на документи удостоверяващи български произход, но не и на гражданство.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...