Токът в Румъния по-евтин от в България - 24novini.bg

Токът в Румъния по-евтин от в България

Мария Йорданова 09.01.2019 | 19:20
(1 глас)

Средната цена на електроенергията на енергийната борса утре ще бъде по-евтина в Румъния, отколкото в България. Припомняме, че вчера енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че цената на тока в България е най-ниската в Европа. От графиките в сайтовете на българската и на румънската енергийни борси, обаче, става ясно, че е по-изгодно фирмите да си купуват ток от Румъния.

 

 

В България утре най-високата цена на МВтч ще е 271,96лв. в 14 часа на обяд. По същото време в Румъния цената на тока ще е 227,95лв. 

Снимка: От графиката в сайта на Българската енергийна борса става ясно, че утре в 14 часа електроенергията ще бъде с най-висока цена - 271,96лв.

Снимка: В Румъния по същото време цената ще е 116,90 евро, което е 228,64лв.

Двойно се е покачила средната цена на тока през първите десет дни от януари в сравнение с цената от последните десет дни на 2018г.

В края на миналия месец средната цена на електроенергията в борсовия сегмент "Ден напред" е била 78лв/МВтч, докато от първи до десети този месец е 147,56лв/МВтч. Такава тенденция на силен ръст няма на пазарите в Румъния, Сърбия и Унгария, с които се сравняваме.

Очаква се утре средната цена на базовата електроенергия в България да е 183,60лв. за МВтч, докато в Румъния ще бъде 172,29лв. За сравнение средната базова цена днес беше 143.56 , а

вчера бе най-висока - 207,02лв/МВтч.

През ненатоварените часове фирмите у нас ще плащат средно 117,08лв. за МВтч, а в северната ни съседка - 113,13лв. Цената на пиковата електроенергия в България ще бъде 250,12лв. за МВтч, докато в Румъния - 231,43лв. 

Снимка: Цените на базовата и пиковата електроенергия, както и цената на тока в ненатоварените часове в България.

Снимка: Цените на базовата и пиковата електроенергия, както и цената на тока в ненатоварените часове в Румъния.

 

Постоянно променящата се цена на тока за фирмите кара бизнеса да се съмнява в манипулицаия. Работодателите заявяват, че заради увеличение на тока няма да имат достатъчно средства за увеличаване заплатите на служителите. 

Синдикатите искат от държавата по-ясни механизми за работа на енергийната борса в България, за да не се допускат резки промени в свободния пазар.

Бизнесът и синдикатите прогнозират поскъпване на стоки и услуги заради борсовата търговия с ток, която в понеделник беше достигнала средна цена 207 лв/МВтч за доставките през следващия ден. 

Проблемът с поскъпването на електроенергията на борсата, който доведе до ограничаване на производството в редица предприятия в Стара Загора, беше повдигнат от бизнеса още преди коледно-новогодишните празници. Парламентарната енергийна комисия също разгледа въпроса и увери, че поскъпването на тока няма да се отрази върху цените за бита. 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...